Veres Jánost a moszkvai dugóban érte a telefon

2008.06.16. 19:14
A Wall Street Journal Oroszország manőverezéséről ír a Déli Áramlat ügyében, részletesen kifejti, Magyarországra hogyan gyakoroltak nyomást. Kitér arra, hogy Magyarországot akkor a Déli Áramlat hiányzó láncszeme volt.

Veres János pénzügyminisztert a moszkvai dugóban, útban hazafelé, a repülőtérre menet érte februárban a magyarországi orosz nagykövet telefonja arról, hogy Dmitrij Medvegyev akkori miniszterelnök-helyettes néhány nap múlva Budapestre utazik a Déli Áramlat gázvezeték ügyében tárgyalni, írta a hétfői The Wall Street Journal. A lap az esettel azt akarta érzékeltetni, hogyan támadta le Oroszország saját vezetéktervével Európát.

A konzervatív amerikai gazdasági napilap arról írt, hogy Oroszország kijátszotta az Európai Unió gázvezetéktervét, a Nabuccót abban a versengésben, amelynek kimenetele nemcsak a kontinens energiaellátását, hanem a politikai befolyást is meghatározhatja évtizedekre. Az újság szerint a Kreml és az orosz gázmonopólium, a Gazprom gyorsan és könyörtelenül tárgyalt a Déli Áramlat ügyének előmozdítása érdekében.

A cikk részletesen felidézi, milyen manőverrel hódította meg Oroszország Magyarországot, amely akkor a Déli Áramlat hiányzó láncszeme volt. Miután a 2007. szeptemberi budapesti Nabucco-konferencián Gyurcsány Ferenc miniszterelnök teljes támogatásáról biztosította az EU-projektet, Moszkva ellentámadásba lendült. Vlagyimir Putyin elnök és képviselői bejárták Kelet-Európát, és heteken belül megnyerték Bulgáriát és Szerbiát tranzitországnak, megszerezték egy fontos ausztriai gázelosztó felét, majd nyomást kezdtek gyakorolni Magyarországra.

A február 22-i moszkvai magyar-orosz egyeztetések kudarcba fulladtak, miután Moszkva 51 százalékos részt kért a vezeték magyarországi szakaszát majdan üzemeltető közös vállalatból, továbbá adókedvezményekre tartott igényt. A magyarok ezt nem fogadták el, ezeknek ez előnyöknek a megadása ugyanis ellentétes az EU-szabályokkal.

Veres János pénzügyminiszter hazafelé tartott a tárgyalások után - ahol a felek tehát nem tudtak megegyezni a tranzitmegállapodásról -, kocsijával azonban dugóba került, le is késte repülőgépét. A dugóban hívta fel őt a budapesti orosz nagykövet, és közölte, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök-helyettes következő héten hétfőn Magyarországra utazik a tárgyalások felújítására.

Mint a The Wall Street Journal megjegyezte, az ilyen magas szintű tárgyalások előkészítése általában több hetet vesz igénybe. Ez esetben a magyar felet két nappal előbb értesítették az útról. Az újság szerint az orosz politikai óra ketyegett a következő vasárnapra kitűzött orosz elnökválasztás előtt. Veres János szerint nyilvánvaló, hogy az üzletet a választások előtt nyélbe akarták ütni, hiszen Moszkva számára fontos projektről van szó.

Medvegyev néhány órával azután, hogy Budapestre érkezett, feladta a két korábbi fontos orosz követelést. Belement abba, hogy a közös vállalat tulajdona 50-50 százalékos legyen, és már nem esett szó adózással kapcsolatos ígéretekről.

A lap Garamhegyi Ábelt, a gazdasági minisztérium szakállamtitkárát idézte, aki szerint Budapest tudta, hogy ha elutasítják az orosz ajánlatot, akkor Oroszország másik útvonalat keres. A lap szerint a képlet Magyarország számára ez volt: ha nincs gázvezeték, tranzitdíj sincs. Négy nappal később Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Moszkvába utazott az aláírási ünnepségre.

A The Wall Street Journal arról írt, hogy az ügylet a magyar ellenzék felháborodását és az Egyesült Államok dühét váltotta ki. Németh Zsolt, az ellenzéki Fidesz parlamenti képviselője kijelentette: "ahelyett, hogy csökkentenék függőségünket Oroszországtól, növelik". Dan Fried amerikai külügyi államtitkár-helyettes egy magyar lapban közölt cikkében arról írt: Moszkva a Nabucco-projekt terén történt haladásra azzal válaszolt, hogy nyomást gyakorolt Magyarországra és szomszédaira a Déli Áramlatról szóló gyors megállapodás érdekében. Fried rámutatott: az orosz monopólium a versenye elfojtására fogja felhasználni a gázvezetéket.

Az amerikai újság szerint Oroszország azóta továbblépett. A Gazprom június elején olyan hosszú távú szerződést ajánlott fel Azerbajdzsánnak, amelynek értelmében világpiaci áron vásárolná meg a földgázt. Ez a megállapodás megszüntetné a Nabucco-vásárlóknak a Gazprommal szembeni előnyét az ázsiai és kaukázusi gázért folyó versengésben.