Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezermilliárd dollárba kerülhet a válság

2008.04.10. 07:45
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mostani számításai szerint 945 millió dolláros veszteséget jelent a pénzügyi válság. Az IMF elismerte: annak idején rosszul ítélte meg a válság súlyosságát. Most azt tanácsolják a kormányoknak, dolgozzanak ki válságterveket, mert lehet, hogy a veszteségek számottevő károkat okoznak a reálgazdaságban.

Az amerikai jelzáloghitel-válságból fakadó globális veszteségek megközelíthetik az ezermilliárd dollárt - állítja a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi stabilitásról szóló éves jelentése. A lakásárak zuhanása és a hitelek törlesztésének elmaradása vagy késése várhatóan 565 milliárd dollár kiesést jelent az amerikai jelzálogpiacon. A teljes veszteség a kereskedelmi ingatlanokhoz kapcsolódó értékpapírokat és a fogyasztóknak és cégeknek nyújtott hiteleket is beleértve elérheti a 945 milliárd dollárt.

Ráadásul a legrosszabb még hátravan a hitelpiacon azok után, hogy a bankok és brókercégek eddig 232 milliárd dollárt voltak kénytelenek leírni az értékpapí­rokon és a hiteleken elszenvedett veszteségek után. A jelenlegi piaci felfordulás mögött nem egyszerűen likviditási problémák állnak, hanem törékeny banki mérlegek és hiányos tőkealapok, így a következmények is valószínűleg szélesebb körűek, mélyebbek és tartósabbak lesznek, vagyis jelentős az elhúzódó finanszírozási és bizalmi válság kockázata - figyelmeztet a jelentés.

Az IMF, amely egy évvel ezelőtt még korlátozottnak ítélte az esetleges jelzálogpiaci válság továbbgyűrűző hatásait, most az elégtelen szabályozással és a strukturált piaci termékek kockázatainak alábecsülésével magyarázza a válságot. Mindenki tanult a történtekből, annak idején nem lehetett látni, hogy ennyire komplex a probléma - mondta sajtóértekezletén Jaime Caruana pénzpiacokért felelős igazgató arra a kérdésre válaszolva, hogy miért ítélte meg rosszul az IMF a válság súlyosságát.

A pénzügyi innovációk kétségtelenül járnak bizonyos előnyökkel, de az elmúlt nyolc hónap eseményei megmutatták, hogy ennek ára is van - hangsúlyozza a jelentés. Az IMF ugyanakkor óvja a kormányokat, hogy a szabályozás felesleges szigorításával reagáljanak a fejleményekre, mert az megfojthatja az újításokat. A bankoknak azonban mindenképpen javítaniuk kell az adatközlést.

Amint fel tudják becsülni a veszteségeket, végre kell hajtaniuk az elkerülhetetlen értékcsökkenési leírásokat és szigorúbban be kell tartaniuk a tőkemegfelelési előírásokat. A kormányoknak fel kell készülniük a további piaci fennakadásokra és válságtervet kell kidolgozniuk arra az esetre, ha a veszteségek számottevő károkat okoznak a reálgazdaságban.