Árpád
-2 °C
3 °C

Globális kormányzati beavatkozást sürget az IMF

2008.04.08. 07:45
A hitelválság globális méretű és korántsem korlátozódik az USA-ra, téves az a feltevés, hogy a feltörekvő országok, köztük Kína és India függetleníteni tudja magát az USA gazdaságát sújtó recessziótól. A Valutaalap kiszivárgott jelentésében már másodszor csökkentette az idei globális növekedésre adott előrejelzését.

Globális szintű kormányzati beavatkozásra van szükség a hitelválság kezelésére, miután közpénzek felhasználása nélkül várhatóan nem oldható meg a bankok kockázati tőkefedezetének helyreállítása - mondta tegnap Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója a Financial Timesnak nyilatkozva. A kormányok összehangolt beavatkozása a tőkepiacokon, a lakáspiacokon és a bankszektorban a "harmadik védelmi vonalat" jelentené a monetáris és a fiskális politika után - tette hozzá.

A rendkívül magas nyersanyagárak akadályozzák, hogy a jegybankok fel tudjanak lépni a növekedéssel kapcsolatos kockázatok ellen. A hitelválság globális méretű és korántsem korlátozódik az USA-ra, téves az a feltevés, hogy a feltörekvő országok, köztük Kína és India függetleníteni tudja magát az USA gazdaságát sújtó recessziótól. A Valutaalap kiszivárgott jelentésében már másodszor csökkentette az idei globális növekedésre adott előrejelzését. A hat hónappal ezelőtt már jelzett növekedési kockázatok mostanra ténylegesen materializálódtak - mondta Strauss-Kahn. A nyilatkozat csak néhány nappal előzte meg a G7 pénzügyminiszteri értekezletét, valamint a Valutaalap és a Világbank közgyűlését, ahol a világ országainak pénzügyminiszterei és jegybankelnökei egyebek között a pénzpiaci válság elleni fellépésről fognak tárgyalni.

Gordon Brown brit miniszterelnök egy hét végi konferencián kijelentette: a modern kor első pénzügyi világválságával állunk szemben, ezért a nemzetközi pénzügyi intézményrendszer átalakítására van szükség annak érdekében, hogy választ tudjanak adni a globális gazdasági bajok és a klímaváltozás kettős kihívására. A második világháború után kialakult nemzetközi szervezetek, így a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és az ENSZ jelenlegi formájukban nem alkalmasak erre, és a nemzeti szintű felügyeletek sem elégségesek, ezért globális megegyezésre van szükség. Az intézményrendszer átalakítását az IMF-fel kell kezdeni annak érdekében, hogy korai válság-előrejelző és figyelmeztető szerepet tölthessen be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?