Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tízmillió eurós bírság a Wanadoo-nak

2003.07.16. 13:27
A francia internetszolgáltató vetélytársaihoz képest túl nagy mértékben csökkentette árait. A Wanadoo másfél évig alkalmazta ezt az árpolitikát. Az Európai Bizottság ezt az általa versenyellenesnek tartott magatartást tízmillió eurót meghaladó bírsággal "honorálta".
Megbírságolták a Wanadoo francia internetszolgáltatót - jelentette a BBC. A francia céggel szemben az volt a kifogás, hogy versenytársaihoz képest igen erőteljes, az Európai Unió illetékesei szerint a versenyt sértő árcsökkentést alkalmazott.

Tízmillióba került, hogy olcsók voltak

Az Európa Bizottság szerdai közlése szerint a vállalatot 10,3 millió eurós, nagyjából 2,7 milliárd forintos bírságra ítélték a piacellenes magatartás miatt. A brüsszeli indoklás szerint a francia szolgáltató költség alatti áron kínált gyors internet-hozzáférést, ezzel a versenytársait próbálta kiszorítani a piacról.

A bírság indoklása szerint ez a gyakorlat korlátozza a lehetséges versenytársak piacra kerülését és fejlődését. Ez hátrányos a vásárlóknak, mert a piac jelenti az információs társadalom fejlődésének kulcsát - idézte a BBC a bizottság jelentését.

Hétszer gyorsabban nőtt, mint vetélytársai

A Wanadoo 2001 márciusától tavaly év októberig, vagyis nagyjából másfél éven át alkalmazta az unió illetékesei által kifogásolt árstratégiáját. A bizottság számításai ezen időszak alatt a Wanadoo körülbelül hétszer nagyobb növekedést produkált versenytársainál.

A Deutsche Telecom két hónappal ezelőtt kapott 12,6 millió eurós (3,3 milliárd forintos) bírságot kapott hasonló, versenyellenes magatartásáért. Tavaly októberben a japán Nintendót büntették 149 millió euróra (39 milliárd forintra), mivel az éveken keresztül tisztességtelen módon befolyásolta a Game Boy játékok piacát. A Reuters hírügynökség szerint a bizottság alapos vizsgálat alá veti British Telecom csoport árpolitikáját is.