Gusztáv
-4 °C
1 °C

Folytatódik a vita a WTC-tornyok biztosításáról

2003.07.24. 08:04
A New York-i fellebviteli bíróságon továbbra is az a központi kérdés: a két becsapodó repülőgép két káreset volt-e vagy csak egy. A tét nem kevés, kereken három és félmilliárd dollár. Ha a bíróság megerősíti az elsőfokú ítéletet, a biztosítóknak ennyit, ha megváltoztatja, akkor kétszer ennyit, hétmilliárdot kell fizetniük.
Szerdától a New York-i fellebbviteli bíróságon folytatódik a jogi csata az egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) lízingtulajdonosa és a biztosítótársaságok között.

Az elsőfokú ítélet szerint egy káresemény volt

Larry Silverstein ingatlanfejlesztő és ügyvédei az ellen az első fokú bírósági ítélet ellen fellebbeznek, mely szerint a biztosítási szerződés alapján nem állapítható meg egyértelműen, hogy a 2001. szeptember 11-ei, az ikertornyok összeomlásához vezető repülőgép-támadások egy vagy két káreseménynek számítanak-e.

A tét nem csekély, ha ugyanis egyetlen káresemény történt, akkor Silverstein csak 3,5 milliárd dollárt kap kártérítésként, ha ellenben kettő, akkor hétmilliárdot. A biztosítótársaságok - élükön a Swiss Re viszontbiztosítóval és a Travelers Property Casualty-vel - természetesen továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a két felhőkarcoló összeomlása egy eseménynek tekintendő. Ezt azzal indokolják, hogy annak egyetlen oka volt, nevezetesen a terroristák által végrehajtott akció.

A biztosítási szerződések még nem voltak véglegesek

Silversteinék szerint ez az érvelés nem állja meg a helyét, mert a vonatkozó törvény szerint a káresemény azonosításánál csak a közvetlen okot lehet figyelembe venni. Ez pedig jelen esetben a két repülőgép külön-külön becsapódása az északi és a déli toronyba.

A helyzetet bonyolítja, hogy Silverstein csak hat héttel a terrortámadások előtt vette lízingbe a WTC-t - 99 évre -, és szeptember 11-éig nem volt idő véglegesíteni az összes biztosítási szerződést. A Reuters szerint a fellebbviteli procedúra néhány hónapig is elhúzódhat.

A pénzből újra építkeznének

A jogvita kimenetele azért is érdekes, mert a 72 esztendős Silverstein elkötelezte magát az iránt, hogy a Ground Zerón felépüljön egy új létesítmény, ám ha csak a 3,5 milliárd dolláros kártérítéshez jut hozzá, úgy kevesebb pénze lesz a beruházás finanszírozására, és kevésbé szólhat bele abba, hogyan nézzen ki az új épület.

Egy New York-i bizottság néhány hónapja Daniel Liebeskind építész tervét hagyta jóvá. Silverstein azonban a múlt héten megállapodott Liebeskinddel, hogy az 1776 láb magas Szabadságtorony végleges kialakításában vezető szerepet kap saját építésze, David Childs.