Nyolcmilliót költünk zenére

2005.10.30. 11:11
Egy brit felmérés szerint, egy ember élete során átlagosan 21 ezer fontot költ zenehallgatásra, ez nagyjából 8 millió forintnak felel meg. A megkérdezettek hetven százaléka évente legalább egy koncertre elmegy.
A kutatás eredményében szereplő 21 ezer fontos (7,8 millió forintos) összeg nemcsak a zenét tartalmazó CD-k és kazetták árát tartalmazza, hanem a zenehallgatáshoz elengedhetetlen készülékek, valamint a koncertre szóló belépők árait is - írja a Portfolio Light. A felmérés készítői felhívják a figyelmet arra: ez az összeg egy átlagos ember zenei célú költése. Az igazi rajongók ennél csaknem kétszer többet, életük során mintegy 40 ezer fontot szánnak hobbijukra, ami 14,8 millió forintnak felel meg.

Évente 900 font lejátszókra

A 21 ezer forintos összegen belül a különböző lejátszókra nagyjából 900 fontot (334 ezer forint), míg a lemezekre megközelítően 425 fontot (158 ezer forint) költenek minden évben a válaszadók.

Tíz emberből hét évente legalább egyszer elmegy egy zenei programra. A 35 év alattiak körében a szórakozóhelyek a legnépszerűbbek, míg 55 éves kor felett már a koncerteket és musicaleket részesítik előnyben.

Inkább letöltenek

A 21 ezer fontos, tehát igen tekintélyes summa úgy jött össze, hogy az 1500 megkérdezett jelentős hányada nem is költ CD-re vagy kazettára. Főként a fiatalok körében jellemző, hogy a zenéket az internetről töltik le. Igaz, közöttük is egyre nagyobb azok aránya, akik a neten letöltött zenéért fizetnek.