Hazai ízek, hazai tájakon

2012.10.04. 15:13 Módosítva: 2012.10.04. 16:17
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Süssön a nap vagy szemerkéljen az eső, egy biztos: lesz mire emlékeznünk, ha belekóstolunk itthon az őszbe.  Az őszi időszakban a fővárosban és környékén csakúgy, mint vidéken egymást érik a kulináris kalandozásra invitáló rendezvények. Az őszi gasztronómiai fesztiválokon az országot járva kóstolhatunk házilag töltött kolbászt, megízlelhetjük a legfinomabb balatoni halakat, kedvünkre válogathatunk a vadas, kemencében sült vagy éppen bioételek kínálatából. Az ősz a szüret, a jókedv, a mulatságok időszaka is, bármerre indulunk is útnak, az ország 22 borvidékén testes vöröseket, üde rozékat vagy gyümölcsös fehérborokat kínáló pincészetek, barátságos helyi fogadók várnak. Érdemes tehát ősszel is kimozdulni, és a hétvégék alkalmával, szabadidőnkben belekóstolni az ország éléskamrájába.

Októberben is izgalmas programok, izgalmas helyi ízek és csodás látnivalók várják mindazokat, akik egy-egy hétvégére vagy akár több napra útnak indulnak a hazai tájak felfedezésére.

Október 8-tól 13-ig Paprikahét várja e nemes fűszer után érdeklődőket az Ópusztaszeri Történelmi Emlékparkban. A szegedi táj jellegzetes kultúrnövénye a paprika, feldolgozásának hagyományos eszközeit láthatják az érdeklődők - az egykori paprikatermesztők, paprikakofák világa elevenedik meg ezen a napon. A rendezvényen ki lehet próbálni néhány jellegzetes munkafolyamatot, a paprikafűzést, a paprikatörést, és beindul a lábbal működtetett mozsár, a "külü" is. A dolgos látogatók saját maguk által készített paprika-füzérrel és némi tört paprikával térhetnek haza. Paprikás ételek, kemencében sült kőttpite, Paprikapiac és Paprikajancsi Csúzlizdája fűszerezik a rendezvény kínálatát.

Nemcsak a Dél-Alföldön, de a Dél-Dunántúlon is évszázados hagyományai vannak a gasztronómiának, ezen belül is kiemelkedő jelentőségű a sváb hagyományokra épülő konyha. A Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál október 13-án szép példája a népszokások megőrzésének.Az érdeklődőknek lehetősége van megtekinteni a gőzgombóc elkészítésének minden fázisát, kérdezhetnek, tanulhatnak a gőzgombóc-készítő csapatoktól.

A folytatásban Velemben Gesztenyefesztivál, Kőszegen Natúrpark Ízei, Szigligeten Süllőfesztivál várja az éhes látogatókat. A kulináris örömöké lesz a főszerep Békéscsabán is, ahol a város emblematikus fesztiválja idején még a kerítés is kolbászból van. A Csabai Kolbászfesztivál a kolbász készítés fortélyait, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. Lesz borvigadalom, és a fesztiválhoz kapcsolódó kiállításon mindenki beszerezheti a különleges házi és kisüzemi készítésű füstölt vékony és vastagkolbászt. Gasztronómiai élményeinket a Fehér Csillagok különleges élménytúra állomásain (Neszmély, Etyek, Mór, Tök, Pannonhalma, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonfőkajár, Doba, Mád, Bodrogkisfalud, Tarcal, Eger, Novaj, Sopron) öblíthetjük le jobbnál-jobb fehér borokkal október közepéig.

Tudjon meg többet az őszi bor és gasztronómiai fesztiválokról aktuális programajánlóinkból, és böngésszen kedvezményes szállásajánlataink között a www.itthon.hu oldalon! Kellemes őszi borbarangolást és (gasztro)élményekkel teli utazást kívánunk!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.