Biciklis rendőrök közvetlenkednek Washingtonban

2008.07.23. 15:58

Nyárra új rendőri egységet állítottak szolgálatba Washingtonban, két új rendőr járja biciklivel a város utcáit, hogy így javítsák a rendőrség megítélését és a közbiztonságot. Érdekesség, hogy az új biciklis részleg beindítását nem adódollárokból, hanem a parkolási büntetésekből befolyt pénzekből fedezték, írja a Washington Times-Herald.

A két hegyikerékpárt a rendőrség 1100 dollárért vásárolta, a bicikliket külön a rendfenntartók igényei szerint alakították ki, az azonban a beszámolóból nem derül ki, hogy ez pontosan mit is jelent. Eric Eichmiller és Darin Clifton a szerencsés kiválasztottak, akik használhatják majd a két új biciklit, kiemelt feladatuk a járőrözés a belvárosban és a különböző társadalmi események biztosítása.

Bár az olaj ára emelkedik, a rendőrség mégse a biciklik olcsóbb üzemeltetésével indokolja a járőregység bevetését, azt mondják, két rendőr nem tud érdemi megtakarítást elérni. A céljuk az, hogy elérhetővé tegyék a szolgálatban lévő rendőröket, a lakosságban tudatosodjon a jelenlétük. Ugyan a távolságok leküzdése nem az erősségük, a belvárosban azonban sokkal gyorsabban tudnak reagálni, mint a dugóban ülő autós kollégáik.

Az amerikai biciklis rendőröknek egyébként van egy LEBA (Law Enforcement Bicycle Association) nevű szervezetük, amit 1987-ben alapítottak, akkor jelentek meg az első biciklis rendőrök Seattle-ben. A LEBA foglalkozik például továbbképzéssel, Cliftont és Eichmillert is képezték, Clifton szerint a lépcsőn biciklizés volt a legnehezebb.

Az utóbbi években Magyarországon sem újdonság biciklis rendőröket látni az utcákon. A Balaton körül és Miskolcon például nyárra állítottak szolgálatba biciklis járőröket, akiknek ruházata remekül illik munkakörükhöz, sötétkék rövidnadrágot és fehér pólót hordanak. A hazai sajátosságokat azonban egy későbbi posztban részletezzük.