5 év múlva 4000 km bicikliút lehet Magyarországon

2008.08.12. 12:44

„A közlekedési szokások megváltoztatása, a légszennyezettség csökkentése, az egészségtudatos szemlélet és a turizmus fejlesztése szempontjából is kiemelt feladatnak tekinti a kormány a kerékpározás népszerűsítését, illetve a kerékpározás feltételeinek javítását” – mondta Darócz Dávid kormányszóvivő. Azért nem kell a szívünkhöz kapni, hogy ez az, erre várunk évek óta, most végre megtörténik, bár elhangzott néhány kecsegtető adat.

Például az, hogy hazai és az uniós forrásból, 60-65 milliárd forintból 2013-ig 2000 kilométer kerékpárút, kerékpársáv illetve ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejleszthető. Összegezte, hogy jelenleg 2000 kilométer bicikliút van Magyarországon, és szeptemberig további 100 kilométer építenek, a már elnyert pályázatok megvalósításával pedig újabb 300 kilométer épül a következő években.

Ha a Kerékpáros Magyarország Program célkitűzéseinek megfelelően a biciklisek aránya 2013-ig 10 százalékra növekszik, az évente 10-15 milliárd forintos költségvetési többletet jelent. Ez az összeg a turisztikai bevételekből, a kevesebb szén-dioxid-kibocsátásból és a kisebb egészségügyi kiadásokból jön össze.

Kiderült az is, hogy vannak források kerékpáros pihenők, kerékpárbarát munkahelyek kialakítására, a kerékpárszállítás és biztonságos tárolás problémáinak megoldására. A környezetvédelmi minisztérium nyáron 450 millió forint uniós támogatásból kerékpárbarát munkahelyek létesítésére kerékpártároló, öltöző és zuhanyzó kialakításához szükséges támogatásra írt ki pályázatot.

2013-ban visszatérünk a témára.