6000 biciklit vetnek be Londonban

2008.11.21. 15:29

Közösségi bérbicikli-rendszert vezetnek be Londonban is, emellett kialakítanak 12 biciklis főútvonalat a belvárosban, a Temze partján lévő Victoria Embankmentet pedig teljes egészében átadják a bicikliseknek, írja a Guardian.

„Régóta azt vallom, hogy a biciklibarát városok mindig civilizáltak. Ha azt akarjuk elérni, hogy minél több londoni tegye le az autóját, és váltson biciklire, ehhez meg is kell teremteni számukra az infrastruktúrát” – mondta Boris Johnson főpolgármester.

A tervek szerint a 400 állomásra telepített összesen 6000 bicikli bevetésével 2010-ig 40 ezerrel növekszik a naponta biciklivel megtett utak száma a belvárosban. 2000 óta 91 százalékkal nőtt a város főútvonalain biciklizők száma, becslések szerint jelenleg félmillió utat tesznek meg naponta kerékpáron London teljes területén.

A terv megvalósításához még meg kell szerezni London kilenc kerületének és a királyi parkoknak a beleegyezését, itt lesznek ugyanis felállítva a bérbicikli-tárolók. A megvalósíthatósági tanulmány szerint egy-egy tárolót 300 méterenként célszerű elhelyezni úgy, hogy egy négyzetkilométerre összesen nyolc jusson.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy talán a legnagyobb nehézséget az okozza majd, hogy az elhelyezéshez frekventált és drágának számító területeket kell megszerezni, ami vitákat válthat ki a tulajdonosokkal.