Mégis két kerékpárút lesz a Margit hídon

2009.10.13. 16:05

Meglepő döntést hozott kedden a fővárosi közgyűlés. A képviselők támogatták az előterjesztést, amely a Margit híd déli oldalán is kerékpárút kialakítására tett javaslatot.

A Bőhm András, Lakos Imre, Katona Kálmán és Hock Zoltán által jegyzett előterjesztés célja, hogy a Margit híd felújítása során ne csak az északi oldalon épüljön ki kétirányú kerékpárút, hanem a déli oldalon is alakítsanak ki egyirányú bicikliutat, ahogyan az még korábbi tervekben szerepelt.

A döntés értelmében a fővárosnak új hatósági engedélyeztetési eljárást kell indítania. Lakos Imre szerint az eljárás a Margit híd felújításának folyamatát nem befolyásolja érdemben, jelent meg a városháza honlapján.

A mostani határozat az előzmények ismeretében figyelemreméltó. Ahogy megírtuk, a főváros nem a nyertes pályázati tervnek megfelelően akarta felújítani a Margit hidat. A tervezetben ugyanis csak a híd északi oldalán található egy kétirányú kerékpárút. A déli oldali kerékpársáv csak a támogatásra benyújtott tervben szerepel.

A Városháza lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy mindez rendben van, mert a műszaki tartalmat ilyen mértékben lehet módosítani. Az NFÜ szerint azonban a tervek egyoldalú megváltoztatása nem megengedett, és a módosítás a hatmilliárdos EU-támogatást is veszélybe sodorhatja.