Amerikai bike friendly infrastruktúra

2009.12.23. 12:51

Az Egyesült Államokban és Kanadában a városok versengve pályáznak a biciklisbarát cím kiérdemlésére. Nagy az igyekezet, mert pillanatnyilag úgy áll a helyzet, hogy nemcsak a kerékpárt használó helyiek tetszési indexét befolyásolja, hogy ott van-e a jelző a település neve mellett, hanem sokan a turistautak céljának kiválasztásánál is figyelembe veszik. A biciklisbarátsághoz alapvető a biztonságos útjelzések kihelyezése.

Ontario egyik kisebb városában úgy telefújták az úttestet keresztező kerékpárút nyomvonalát jelzésekkel, hogy csak a vak nem látja, hol bukkanhatnak fel bringások a veszélyzónában.

A British Columbia-i Victoriában az útburkolattól elütő színnel festették fel a - nálunk hiába propagált - induló boxot a kereszteződésekben. A kocsiknak hátrébb kell kivárniuk a zöldjelzést az induláshoz.

A két kanyarodósáv közé illesztett kerékpársávra már van magyar példa is. Ezt az egyszerű formát San Francisco utcáin kapták le.

A kanadai Victoria másik példaértékű infrastrukturális kezdeményezése a kiállóhely, ahol a bringások a továbbhaladók zavarása nélkül megvárhatják, amíg a balra kanyarodáshoz szabad jelzést kapnak. A magyar KRESZ szerint ilyen esetekben tólni kéne a gépet, így a kiállóban a bringások le tudnának kászálódni a nyeregből. Ilyet azonban itthon még nem láttunk.

 

Washingtoni specialitás a duplaparkolás. A két kocsisor közé ékelt bingaút viszont inkább érdekesség, mint pozitív példa. Az Andrássy út réme kísért az amerikai fővárosban is.