Sisakcsata az izraeli parlamentben

2010.01.05. 17:54
66 hozzászólás

Izraelben 2008 óta kötelező sisakban biciklizni, december végén azonban egy munkapárti képviselő módosítási javaslatot terjesztett be, ami enyhítene a szigoron. Seli Jehimovics városon belül megengedné a felnőtteknek, hogy maguk döntsenek, sisakban akarnak-e biciklizni. A törvénymódosítási javaslat bizottsági támogatást kapott, írja a Jerusalem Post.

A városi kerékpározás jelentősen csökkenti a közlekedési dugókat, parkolási problémákat, a légszennyezést és a balesetveszélyt. A sisak megkövetelése sokakat elriaszt a biciklizéstől, mert körülményesnek tartják a viselését, utána meg a cipelését, ők jellemzően visszaülnek autóikba, írta közleményében a politikus.

A knesszet hétfői ülésén vitába szálltak Jehimoviccsal, közlekedésbiztonsági szakértők ostobának, amatőrnek és veszélyesnek minősítették. Azt állították, hogy ha eltörlik a sisak kötelező viselését, az olyan, mintha autóban ülve az utazás első két kilométerén nem kéne becsatolni a biztonsági övet.

Jehimovics és kerékpáros civilszervezetek azzal érveltek, hogy a sisakkal csökken a biciklis szabadságérzése, ami drasztikus visszaesést eredményezne a biciklisek számában.

Az ellenzők szerint ugyanakkor a biztonság a legfontosabb, ennek kéne lennie az elfogadott társadalmi normának, biztosításához pedig törvényi szabályozás szükséges. Emellett a sérültek költséges kezelésével is érveltek: izraeli kutatások szerint sisak viselésével 88 százalékkal csökkenthető a balesetekből adódó koponya- és agysérülések száma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?