Sisakcsata az izraeli parlamentben

2010.01.05. 17:54

Izraelben 2008 óta kötelező sisakban biciklizni, december végén azonban egy munkapárti képviselő módosítási javaslatot terjesztett be, ami enyhítene a szigoron. Seli Jehimovics városon belül megengedné a felnőtteknek, hogy maguk döntsenek, sisakban akarnak-e biciklizni. A törvénymódosítási javaslat bizottsági támogatást kapott, írja a Jerusalem Post.

A városi kerékpározás jelentősen csökkenti a közlekedési dugókat, parkolási problémákat, a légszennyezést és a balesetveszélyt. A sisak megkövetelése sokakat elriaszt a biciklizéstől, mert körülményesnek tartják a viselését, utána meg a cipelését, ők jellemzően visszaülnek autóikba, írta közleményében a politikus.

A knesszet hétfői ülésén vitába szálltak Jehimoviccsal, közlekedésbiztonsági szakértők ostobának, amatőrnek és veszélyesnek minősítették. Azt állították, hogy ha eltörlik a sisak kötelező viselését, az olyan, mintha autóban ülve az utazás első két kilométerén nem kéne becsatolni a biztonsági övet.

Jehimovics és kerékpáros civilszervezetek azzal érveltek, hogy a sisakkal csökken a biciklis szabadságérzése, ami drasztikus visszaesést eredményezne a biciklisek számában.

Az ellenzők szerint ugyanakkor a biztonság a legfontosabb, ennek kéne lennie az elfogadott társadalmi normának, biztosításához pedig törvényi szabályozás szükséges. Emellett a sérültek költséges kezelésével is érveltek: izraeli kutatások szerint sisak viselésével 88 százalékkal csökkenthető a balesetekből adódó koponya- és agysérülések száma.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport