Életünk árán is szabályosan biciklizünk

 A budapesti kerékpáros számára nem ismeretlen, hogy a saját biztonságát kockáztatja, ha a KRESZ szabályainak engedelmeskedve a kerékpárutakat és kerékpársávokat használja, nem pedig az autók mellett biciklizik.

A kerékpárutakat Magyarországon ugyanis többnyire a telken bicikliző politikusok, és a bicikliseket autóablakból ismerő közlekedési szakemberek tervezik, így érthetően alakulhatnak ki olyan szörnyszülöttek, mint például az Andrássy út kerékpáros infrastruktúrája, amelynek veszélyeiről már írtunk. Hiába veszélyesebb azonban a biciklisáv, mint az autóút, a szabályok értelmében a kerékpárosnak kötelező használnia, és ha nem így tesz, a rendőr joggal büntethet.

Értelmetlen biciklistabüntetés azonban nem csak Magyarországon fordul elő, hanem New Yorkban is, ahol a filmen látható biciklista végül jó útra tért, és minden körülmények közt betartja a szabályokat. Ilyen pedáns magatartást kérünk mostantól minden olvasónktól.

Casey Neistat ugyanis a demonstratív kamikáze akciójával igazi youtubesztár lett. A filmes biciklista kálváriáját lassan kétmillióan nézték meg a neten.

Neistatot májusban azért büntette meg egy rendőr, mert a bringasávon kívül biciklizett. A járőrt nem hatották meg az érvek, hogy sávot eltorlaszolta egy parkoló autó, 50 dolláros büntetést szabott ki a kerékpárosra, a szabálytalan autó viszont nem izgatta. Neistatnak ekkor támadt megvilágosodása. Azóta akkor sem hagyja el a felfestett sávot, ha azt parkoló rendőrautó állja el.

(Akik aggódtak volna a férfi testi épségéért, azoknak elmondjuk, saját bevallása szerint az esések nem voltak olyan fájdalmasak, mint amilyennek kinéztek. Gördeszkás múltja megtanította az esések kivédésére.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport