34 milliárdot terítenek kerékpárútra

2012.02.06. 15:36

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján közzétették, hogy az uniós támogatások különböző területei között mennyi pénzt ítéltek meg kifejezetten a kerékpározáshoz kapcsolódó beruházásokra. Az Új Széchenyi Terv összesítése szerint az összeg meglepően nagy: közel 34 milliárd forintot ítéltek meg az ország 262 projektjére.

Az NFÜ 14,5 milliárd forintot már ki is fizetett. Ezt a keretet 167 beruházás között osztották meg szerte az országban.

Nagyobb képhez kattintson!

A Magyar Kerékpárosklub oldalán kiderül, hogy a számos pályázatok beadásánál közreműködött. Támogató nyilatkozatára sok önkormányzat pályázott, ugyanis - országos szakmai szervezetről lévén szó - kétszeres pontot ért. 2011-ben több mint 50 tervről írták meg a véleményüket. Az előzetes tervbírálatokon három fél képviselteti magát szavazati joggal: a Magyar Útügyi Társaság, a Közlekedésfejlesztési Koordinácós Központ és egy civil szervezet - ez utóbbi általában a Kerékpárosklub.

A térkép alapján jól látható, hogy a kerékpáros beruházások lehetősége az ország egyes térségeiben sokkal nagyobb arányban keltette fel az önkormányzatok figyelmét. A legtöbb pályázat a Balaton, Budapest környékére esik, valamint az Alföld dél-keleti részére. Zala és Somogy egyes részein és Észak-Kelet Magyarországon viszont alig található megítélt pályázat.