Megkezdődött az Andrássy úti halálfolyosó eltüntetése

2012.04.17. 13:51

Néhány hétig az autók között kell közlekedniük a kerékpárosoknak az Andrássyn, mert átépítik a kerékpárutat és a parkolósávot. Az autósoknak is zökkenőkkel jár a következő hónap: a munkavégzés idején nem lehet parkolni.

A munkálatok első része hétfőn kezdődött az Oktogonnál az út északi oldalán, eltüntetik a kerékpársávot eddig elválasztó terelőgombokat, és lemaratják az út felületét. Az átalakítás több szakaszban zajlik majd, és várhatóan május 13-ig el fog tartani. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint a Nagymező utca és az Oktogon közötti első szakaszt még a héten vasárnapig befejezik.

photo 2

Vitézy Dávid a BKK vezetője még tavaly ősszel az Autómentes Hétvégén tett ígéretet arra, hogy megcserélik a bicikliutat és a parkolókat, azaz a kerékpárosoknak a változtatás után már nem a parkolók és a járda közt kell majd haladniuk.

photo 1

A kerékpársáv és a parkolósáv közé egy ajtónyitásnyi biztonsági sáv kerül, hogy a váratlanul kinyíló ajtók ne okozzanak balesetet. Az önálló jobbra kanyarodó sávval ellátott kereszteződésekben a kerékpársáv a jobbra kanyarodó és az egyenes forgalmi sáv közé kerül, így a jobbra kanyarodó autók először a besorolási szabályok szerint keresztezik a kerékpársávot, és csak utána kanyarodnak jobbra.

photo 3

A nem kerékpárral közlekedők számára furcsa lehetett, hogy bringások miért fanyalogtak az Andrássy kerékpárútja miatt, és miért választották inkább az autóforgalmat. A parkoló autók és a járda közt futó sáv ugyanis a legveszélyesebb közlekedési szakasz volt Budapesten. Jellemző balesetforrás volt, hogy az autójukhoz siető gyalogosok óvatlanul a kerékpárosok elé léptek, az anyósülésről kiszálló utasok, akik még kevésbé számítanak hátulról érkező járműre, az ajtónyitással okoztak súlyos