Hiába engedi a MÁV-szabályzat, a vasutasok ellenállnak

2012.11.30. 12:53

Folyamatos veszekedésekről, majdhogynem tettlegességig fajuló vitákról számolt be levelében a kerékagy egyik olvasója. „9to5”-nek egyedi tervezésű, összehajtható kerékpárja van, amivel naponta ingázik a vonaton Cegléd és Budapest között. A vasutasok azonban nem nézik jó szemmel a kézipoggyászként kezelt biciklit.

„Otthonról az állomás 2,6 km, a Nyugatitól a munkahelyem 1,8 km. Ideális közlekedési eszköz az összecsukható kerékpár. Főleg, ha egyedi tervezésű, bordásszíj hajtású = nincs lánc, nincs kenőanyag (zsír, olaj), nincs kosz.” – írja 9to5 hozzátéve, hogy cserébe van viszont értetlenség a jegyvizsgálók részéről.

A MÁV üzletszabályzata szerint az összecsukható kerékpár összecsukott állapotban kézipoggyásznak minősül, így a kézipoggyász és nem a kerékpár szállítására vonatkozó szabályozás érvényes rá. Így az olyan járatokon is szállítható (lenne), ahol amúgy a kerékpár szállítását tiltja a menetrendben a piktogram. Vagyis az InterCity járatokon is.

17373471 81d67d7cdb94a935033218a26c00ca42 l

(A képeket az olvasó küldte kerékpárjáról)

Kivéve a jegyvizsgálók szerint.

Ezért hivatalos – írásos – állásfoglalást kértem a MÁV-Start ügyfélszolgálattól. Amit meg is kaptam, ki is nyomtattam, magamnál is hordok, és el is olvassák. Már aki erre hajlandó. És nem áll be a vagon ajtajába azzal, hogy a jegyvizsgáló csak a közreműködő utasokért van, akik betartják a szabályokat. Legalább is azokat a szabályokat, ami a jegyvizsgáló szerint létezik. Az ügyfélszolgálat által kiadott állásfoglalást meg „…vigye, és tegye a MÁV vezérigazgatójának az asztalára!”.

Ezt itt: Üzletszabályzatunk rendelkezése értelmében (9 CÍM 9.3 pont) az összecsukható kerékpár kézipoggyász körébe tartozó tárgy, melyet a kézipoggyászra vonatkozó általános szabályok megtartásával is csak a 2. kocsiosztályú személykocsiban szállítható.

17373473 7e1bc68631f72e538a96b80e06eb4f6e l

A fent leírtak alapján kerékpárját viheti kézipoggyászként IC járatunkon is.

Szíves elnézését kérjük, amiért jegyvizsgáló munkatársunk kellemetlenséget okozott az Ön számára.”

Az olvasó szerint viszont a levél sem oldotta meg naponta ismétlődő problémáit. A kalauzokból akkora haragot vált ki az összehajtogatott bicikli, hogy „akár a tettlegesség határát súrolva” továbbra is akadályozzák a szállítását, pedig a levélírónak Start Klub VIP kártya is van.