Svéd tudósok női biciklit ajánlanak az öregeknek

2013.04.02. 16:21

A balesetek számának csökkentése érdekében női kerékpár használatát ajánlja nemtől függetlenül az idősebb férfiak és nők számára egy svéd kutatócsoport.

A Svéd Nemzeti Út- és Közlekedéskutatási Intézet (VTI) tanulmánya szerint a 65 év felettieket érinti az olyan kerékpáros balesetek 40 százaléka, amelyekben a kerékpáros autóval való ütközés nélkül, saját hibájából sérül meg.

Az esetek jelentős részében akár csipőcsonttöréssel is végződhetnek a kis sebesség mellett, le- vagy felszállás közben bekövetkezett balestek.

A kutatók az általuk feltárt statisztikai adatokból jutottak arra következetésre, írja a The Local angol nyelvű svéd internetes újság, hogy az idősödő férfiaknak is érdemes a hagyományosan női kerékpárként számon tartott alsóvázas biciklire átülniük.

A tanulmány szerint Svédországban 2007 és 2011 között összesen 125 halálos, és 1275 súlyos sérüléssel járó - saját maguk okozta - balesetet szenvedtek el kerékpárosok. Ebből 119 le- vagy felszállás közben történt.

Anna Niska, az intézet kutatója szerint közlekedésbiztonsági kérdésről van szó, és nem szeretnének olyan színben feltűnni, mintha eltiltanák az időseket a kerékpározástól, hiszen az számukra a testmozgás és a közlekedés szempontjából is fontos lehet.