Ajándékkal és pénzzel büntetik a budapesti bringásokat

2013.07.17. 10:36

Kiterjedt razziát indított a rendőrség kedden a biciklisek ellenőrzésére. A háromnapos akcióra a kerékpáros közösség interaktív térképpel válaszolt, amelyen bejelölhetők, hogy ki hol látott ellenőrzésre kiélesített rendőrt.Itt tehát megnézheti, hogy merre kell tekernie, hogy biztosan leellenőrizzék, megvan-e a kerékpár minden szükséges alkatrésze. (Update: A Kedves Trollok időközben teljesen szétverték a rendszert, így késő délutánra a térkép már csak vicceskedő bejegyzések gyűjteménye.)


Biciklisszivatás Budapesten nagyobb térképen való megjelenítése

Ajándék és büntetés

Biciklisek visszajelzéseiből kiderült, hogy két, egymással szöges ellentétben álló szankcióra számíthatunk az utakon. Többeket büntettek meg jellemzően a minimális 5000 forintra. A helyszíni bírság összege egyébként 5 ezer és 50 ezer forint közt lehet. Ha pedig feljelentésbe torkollik az ügy, akkor 60 ezer forintos közigazgatási bírságra számíthatunk, tudtuk meg Szécsi Tibortól, aki a Forgalomszervezési és Megelőzési Osztály vezetője.

Kiderült, hogy a rendőrök nem csak a felszerelést ellenőrizték, de volt szondáztatás is. Sőt, egyesek biciklijénél leolvasták a váz gyári számát, és a központba rádiózva ellenőrizték, hogy nem lopott-e.

Egy Andrássy úton elkapott kerékpáros viszont sokkal meglepőbb rendőri lépésről számolt be.

bringaora (1).jpg

Elmondása szerint „nem volt minden rendben a biciklijével”, ezért kapott a rendőröktől egy első és hátsó lámpát, egy tájékoztató füzetet, egy fényvisszaverős nadrágösszefogó szalagot, és egy kerékpáros közlekedési jeleket ismertető lapot. Ezekről fotóbizonyítékot is küldött szerkesztőségünkbe.

A módszer nem ismeretlen a nyugat-európai országokban, de Magyarországon ilyesmire még nem volt példa. A téma akkor került elő legutóbb, amikor a 2010-es Critical Mass után a rendőrök sorra büntették meg a hiányos felszerelésű vonulókat. A szervezők ekkor vetették fel, hogy hasznosabb lenne a rendőrség és a biciklisek viszonyát elmérgesítő büntetés helyett ilyen akciókkal nevelni a közlekedőket.

A BRFK-nál megtudtuk, hogy a városban nem jó és rossz rendőröket szórtak el, akik közül egyesek büntetnek, mások viszont ajándékot adnak. A BRFK minden rendőrt ellátott balesetmegelőzési csomaggal (ez az ajándék), és a döntésüktől függ, hogy ajándékoznak, büntetnek, vagy figyelmeztetnek.

Minden negyedik bringással gond van

"Minden negyedik kerékpárnál találunk valamilyen gondot" - foglalta össze az első napi tapasztalatokat az Indexnek Szécsi Tibor. Az őrnagy elmondta, hogy riasztó trend az "ittas" biciklisek nagy száma Budapesten. Éjszaka az ellenőrzött biciklisek felénél mutatott ki alkoholt a szonda. Kedden egyébként 140 biciklist ellenőriztek. A razzia szerdán délután folytatódik, és éjjelig lehet számítani ellenőrzésekre.

Ha biztosan át akar menni a vizsgán, a következőket kell a biciklire szerelni.

  • Fehér első lámpa
  • Piros hátsó lámpa
  • Két egymástól független fék

Ezeket az akadályokat a legtöbben veszik, de jó tudni, hogy kötelező még:

  • Csengő
  • Borostyánsárga küllőprizma legalább az első keréken
  • Piros hátsó prizma, ami nem háromszögletű

Lakott területen kívül kötelező a fényvisszaverő ruházat, amelynek közismert darabja a láthatósági mellény. Bukósisakot csak 40 kilométeres sebesség felett kell használni.

Jó tudni, hogy biciklizés közben nem szabad telefonálni sem, bár olyanról még nem hallottunk, hogy emiatt büntettek volna. Szondáztatásra viszont számítani kell, Szécsi Tibor szerint nem csak ezen a három napon, hanem a továbbiakban is.