Rettegnek a biciklisek a londoni halálsztrádától

2013.11.19. 23:01

450375989

Egy tehergépkocsival ütközött kerékpárost látnak el a mentők Camdenben, 2013. november 18-án. Fotó: Peter Macdiarmid

Két héten belül hat biciklis halt meg London egyetlen útszakaszán. Volt olyan, hogy egy nap alatt többet, a másodikat éppen az elsőt gyászoló tömeg feloszlása után gázolták halálra. Budapesten jóval kevesebb a halálos baleset, de hátra nem dőlhetünk.

Friss virágok vannak Kelet-London egyik forgalmas útjának kerékpársávján, egy 24 éves orosz üzletasszonynak szólnak. Venyera Minahmetovát múlt héten gázolta halálra egy kamion, miközben biciklizett. De a virágok mellett ott egy régebbi cetli is: „Emlékezz. Szvetlana Tyerescsenkó itt halt meg 11.11.11.-én. 35 éves volt.” Vagy elég átnézni az út túloldalára: az 58 éves Brian Dorling három héttel ezelőtti halálának helyszíne is ott van.

Londonban hat biciklis halt meg két héten belül, idén eddig összesen 14-en, többségük azon a 6,8 kilométeres szakaszon, amelyet a kerékpárosok Nagy-Britannia legfélelmetesebb útjaként tartanak számon. Minahmetova halála után néhány órával több száz együttérző körözött kerékpárján a Bow csomópontban, legtöbbjük gyertyát is gyújtott. Alig, hogy véget ért emlékező demonstrációjuk, kicsit nyugatabbra egy társukat ütötték el. Ő sem élte túl.

Ti vagytok a hibásak!

A CS-ek, vagyis London 12 biciklis szupersztrádája abban különbözik az egyéb bicikliutaktól, hogy ezek elvileg biztonságosabbak, több információs tábla segíti rajtuk a haladást, és a lehető legrövidebb útvonalon visznek a külkerületekből a belvárosba. A halálos balesetsorozatok kapcsán ugyan a 2-es számú biciklis szupersztrádán (CS2) a Transport for London (TFL), vagyis a londoni közlekedési vállalat (a helyi BKK) bevezetett néhány óvintézkedést, és kivezényelt rendőrökkel is erősítenek, de pillanatnyilag úgy tűnik, ezek a lépések nem sokat értek. Hogy a kerékpárosok is elégedetlenek, sőt, sokkoltak és dühösek, egy rendőrségi táblára ragasztott felirat egyértelműen jelzi: 

Nyugodjon békében a hölgy, akit itt ma reggel elgázoltak, gondolunk a családjára. TFL, ezért ti vagytok a hibásak. A CS2 nem biztonságos, és ti hagyjátok, hogy a biciklisek hiába haljanak meg! Szégyelljétek magatokat.

A Londonban biciklizők száma az elmúlt évtizedben megháromszorozódott, körükben a balesetek és a halálozások száma 2011. és 2012. között 18 százalékkal nőtt. Hiába figyelmeztette a városvezetést a London Cyclist Campaign már több mint egy évvel ezelőtt, a forgalmas kereszteződések problémája azóta sem oldódott meg. A biciklisek ma már félnek a hírhedt útszakaszon, ezt bizonyítja, hogy a péntek délutáni csúcsforgalomban egyre többen keresnek kerülőutakat. Habár senki sem szeretne a következő áldozat lenni, nem mindenki tudja teljes egészében kikerülni a csomópontot.

Németh András Londonban élő mérnököt is megkérdeztünk a balesetekről, ő egyben egy helyi biciklis civil szervezet tagja is. Németh a CS 3-at használja leggyakrabban, de a CS 2-n is gyakran megy munkába, szerinte a CS-ek tervezése lehet a ludas: a biciklis sztrádáknak vannak buszsávban vagy szélső sávban kijelölt részeik, de teljesen leválasztott szakaszaik is. Németh a forgalomtól leválasztott szakaszokon sokkal kiszolgáltatottabbnak érzi magát, mivel ezeken a szakaszokon minden keresztutca előtt le kell lassítania – nincs meg az a kommunikáció a forgalommal, mint a sávszélen felfestett részeken (bár Németh elismerte, a nála lassabb tempóban haladó bringások lehet, hogy éppen a leválasztott részt szeretik jobban). A mostani baleset épp egy ilyen leválasztott szakaszon történt egy gigabrutál körforgalomnál, egy 2x3 sávos autópálya és egy kelet-nyugati főút három szintes kereszteződésében. Németh szerint itt egyszerűen nem szabadna bicikliutat kialakítani, mert a rengeteg kanyarodó jármű között óriási a balesetveszély, ő is inkább elkerüli ezt a helyet, amikor egyenesen kéne itt továbbmennie, bár kanyarodni szerinte lehet biztonságosan.

Londonban van? Biciklizik? Ossza meg tapasztalatait a tema@mail.index.hu-n!

A bringások egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Boris Johnson londoni polgármesterre, például honlapot indítottak az ügyért, a hónap végén pedig a TFL épülete előtt tüntetnek majd. Közben a Johnsont leváltani készülő politikusjelölt is kihasználja kampányában, hogy ő tapasztalt közösségi közlekedés-specialista, valamint a sajtó is a saját épsége kockáztatásával próbálja bemutatni, miért problémás a CS2:

Ahogy a videón is látszik, London kerékpáros szupersztrádáján az autósok és motorosok előzéskor nem tartják be az oldaltávolságot, a kerékpársávra parkolnak, átmennek a záróvonalon, ráadásul a sáv szinte végig eleve nagyon szűk. „Ezért mondja a Magyar Kerékpárosklub (MK) azt, hogy a biciklisnek el kell foglalnia az egész sávot, így az előző autók nem tudják lenyomni” – kommentálta a szervezet az Indexnek a videót.

A Magyar Kerékpárosklub információi szerint a brit utakon felfestett kék kerékpársávok sok helyen megkoptak, tehát a sávokat nem megfelelően tartják karban. Az ilyen kerékpársávok ráadásul túlzott biztonságérzetet adnak a bicikliseknek, akik emiatt nem eléggé figyelnek az útkereszteződésekre. A MK szerint az ilyen sávokat magasítással lehet biztonságosabbá tenni, vagy például érdemes az utakat anyagukban megkülönböztetni egymástól, hogy ráhajtva az autósok is érzékeljék a különbséget. A kerékpárosok sokszor elfelejtik, hogy amikor a gyalogosoknak az egyenes haladás miatt elsőbbségük van, nekik nincs.

Nagyon bonyolult

A londoni polgármester elismeri, nem a biciklisek okolhatók a CS2-n történt balesetekért, de megjegyezi azt is, hogy a kerékpárosok gyakran komoly rizikót vállalnak, például átvágnak a piroson vagy a gyorsan haladó járművek előtt, és olyan helyeken haladnak, tömörülnek, ahol az autósok nem veszik észre őket. A polgármester azt mondja, tisztában van vele, hogy továbbra is komoly összegeket kell a biztonságos kerékpáros közlekedésre fordítania, látszólag mégsem változik semmi. A fejlesztések helyett legfrissebb nyilatkozata szerint most inkább azon agyal, megtiltsa-e, hogy a londoniak biciklizés közben fülhallgatót viseljenek, hiszen ez szerinte komoly kockázati tényező a forgalomban.

A gyengébb védelme

A Bécsi egyezménybe foglalt elv célja, hogy „a járművezetők különös figyelmet/gondosságot tanúsítsanak a legsebezhetőbb közlekedők iránt, úgymint a gyalogosok, kerékpárosok, de mindenekelőtt a gyerekek, idősek és fogyatékkal élők iránt.”

Pedig a probléma megoldása egyszerűnek tűnik. A Guardian szerint már az is rengeteget javítana a helyzeten, ha a bicikliseket elkülönítenék az úton, például bójákkal vagy oszlopokkal, és saját jelzőlámparendszert építenének ki nekik. A lap közölte a London Cyclist Campaign vezetőjének publicisztikáját is, amelyben a szerző elismeri, hogy Johnson már tett lépéseket a kerékpárosok védelme érdekében, de szerinte a polgármester még most is az autósok érdekeit helyezi előtérbe. Például az LCC javaslatát a városvezetés azzal az érvvel utasította el, hogy a módosítások túlságosan lassítanák a motorosforgalmat.

A Magyar Kerékpárosklub viszont London helyében inkább megbüntetné a záróvonalon áthajtó gépjárművezetőket. Az MK ugyanis a gyengébb védelmét tartja szem előtt. Szerintük hiába az elkülönített és figyelemfelhívó infrastruktúra, a gépjárművek szabálytalanságára vezethető vissza a legtöbb baleset.

188062038  

Fotó: Oli Scarff
 

Amit nálunk nem oldott meg a Critical Mass

Habár összességében csökkent, a kerékpáros balesetek száma Magyarországon is magas, főleg a belterületeken, városokban. Viszont a rendőrség szerint a közúti balesetek 12 százalékát kerékpárosok okozzák, ami a forgalomban betöltött arányukhoz képest nagy szám. Olyan nagy, hogy a 2013. első félévi az elmúlt két évtized legmagasabb ilyen arányszáma, állítja az ORFK, habár arról, hogy pontosan hány autós és hány biciklis van ma átlagosan a magyar utakon, nekik sincsenek adataik.

A Magyar Kerékpárosklub ennél pozitívabb képet fest. Idei infografikájukon az látszik, hogy a közlekedési balesetekben elhunyt biciklisek száma a hat évvel korábbi felére esett. Mindez annak ellenére történt, hogy egyre több a biciklis, Budapesten szeptember első két hetében minden negyedik lakó legalább egyszer biciklizett. Ez azt jelenti, hogy a fővárosban tekerők száma legalább háromszor annyi, mint amire a városvezetés korábban számított és többé-kevésbé felkészült (Állami Számvevőszék jelentése, pdf). Az MK ugyanakkor kiemelte, hogy az Európai Kerékpáros Szövetség bizonyította: minél több a kerékpáros egy városban, összességében annál biztonságosabb a közlekedés, hiszen az autósok is egyre inkább odafigyelnek rájuk.

Budapestnek halálsztrádája nincs szerencsére, de több hasonló módon szeparált kereszteződésünk van, és ugyanúgy a nem egyértelmű elsőbbségi viszonyok okozzák a legtöbb bajt, amiért a Magyar Kerékpárosklub ugyanúgy sokszor reklamált már. Az állam egyelőre inkább rendőrségi figyelemfelhívó akciókkal reagál. Pedig nálunk is lenne még hova fejlődni, és ezt nemrég az Index is bizonyította: