Háború falevelek és kavicsok miatt

2015.04.24. 19:55

Elkeseredett háborút vívnak egyes Baranya megyei biciklisták a Pécs és Orfű közötti szakaszon. A két telpülést 11 kilométer választja el egymástól, a dombos vidéket visz autó- és kerékpárút is. Bár a biciklisták valószínűleg 99 százaléka inkább a bicikliúton tekerne, mint hogy a kanyargós útszakaszon autók kerülgessék, mégsem a bringautat használják.

252698 150423-bicikliut3 lp
Fotó: Bama.hu

A Bama.hu cikk szerint azért, mert a biciliút az erdő szélén vezet, tele van kavicsokkal, iszappal és falevelekkel, amelyek tömeges megjelenése balesetveszélyessé teszi a közlekedést. A biciklisek ezért inkább az autóúton közlekednek, aminek nem örülnek az autósok, ráadásul a közlekedési táblák szerint tilos is.

Néhány bringás szerint azonban elfogadhatatlan, hogy a rossz állapotú biciliúton kelljen tekerniük, ezért nemrég fekete festékszóróval lefújták a biciklizés tiltását jelző táblát. A Magyar Közút Nzrt. szerint a kár több mint tízezer forint, ráadásul közúti veszélyeztetés miatt feljelentést is tesznek a rendőrségen.

A Baranya megyei rendőrség rendszeresen jár erre a szakaszra ellenőrizni, általában a közúti közlekedés kisebb fokú megsértése miatt járnak el. A maximálisan kiszabható bírság KRESZ-kihágás miatt 150 forint lehet.

Úgy tűnik, a tettelegességig fajult viszály végére pont kerülhet, ugyanis a bicikliút takarítása a Orfű-Pécsi Tó Kht.-tól átkerült az érintett önkormányzatokhoz. Reméljük, ezzel még időben elejét lehet venni a konfliktus eszkalálódásának.