Százezren kerékpároztak a thaiföldi király 88. születésnapján

2015.12.11. 15:53

IX. Ráma Bhumibol Aduljadedzs igen népszerű országában. Születésnapja nemzeti ünnep, amit megrázó módon apanapként emlegetnek Thaiföldön. Az akciót a trónörökös királyfi, a 63 esztendős Vadzsiralongkorn herceg kezdeményezte apja köszöntésére. A menetet ő maga vezette, számolt be az MTI.

Az uralkodó csak távolról követte az eseményt: egészsége megrendült az utóbbi években, többféle betegsége miatt május vége óta kórházban van, és utoljára szeptember 1-jén jelent meg a nyilvánosság előtt abban a bangkoki kórházban, ahol ápolják.

Királyi Critical Mass

A százezer biciklis mindegyike világossárga pólót viselt pénteken - Thaiföldön ez a királyi ház színe. A 29 kilométer hosszú kerekezés kedvéért utcák tucatjait zárták le az általában közlekedési dugóktól fuldokló fővárosban, és az összes thai köztévé közvetítette a biciklizést.

Nem ez volt az első ilyen akció. Augusztusban ugyancsak Vadzsiralongkorn herceg hasonló akciót kezdeményezett a királyné 83. születésnapja alkalmából. Ahogy most a király sem, akkor a királyné sem biciklizett.

Királyi Critical Mass. Ilyen is van

Szerző: Kerékagy2015. december 12.