Ezt add a bringásnak karácsonyra

2015.12.20. 11:40 Módosítva: 2015.12.20. 12:14

Karácsonyra a kerékpárosoknak is rengetegféle érdekes és hasznos ajándékot vehetünk. Alapvetően kétféle irányban indulhatunk el. Veszünk bármit, ami éppen akciós, vagy megpróbáljuk továbbfejleszteni a szeretett személy felszereléseit, azaz végiggondoljuk, mi az, ami fejlődést jelenthet adott termékkörön belül és hálásan emlékezik majd vissza ajándékozásunkra. Most az utóbbi logikát követve próbálunk ötleteket adni karácsonyi bringás ajándékvásárláshoz.

Ki használja egyáltalán télen a bringát?

A kérdés nagyjából idejét múlt, mert az elmúlt 10 évben rengeteget változott itthon a kerékpározás kultúrája, így a rendszeresen tekerők már minimum a fél telet végigbringázzák. Ennek oka nem csak az enyhe telekben, hanem a főként városi bringások hozzáállásában és a kínálat bőségében keresendő, illetve abban hogy a nagyobb városokban folyamatosan fejlődik a bringás úthálózat, és sokszor még a hidegben is ez a legoptimálisabb közlekedési mód.

 
 gorgo1

A bringások közül a legtöbben szívesen áldoznak minőségi, funkcionális, tekerést megkönnyítő öltözékre és kiegészítőkre is. Ha jól felkészülünk, 5 fokig tényleg nagyon komfortosan lehet kerékpározni, főleg, ha nem esik semmi. Ennél hidegebb időben is kehet, de körülbelül ez hőmérsékleti érték a vízválasztó, fagypont alatt tényleg csak az elszántak maradnak a nyeregben. Egy angliai felmérés szerint 5 fokig az ottani bringások 70% még használja a kerékpárt, ez alatt már csak 30%.

Míg 10 évvel ezelőtt a kerékpárboltosok novembertől márciusig hónapokig szinte tétlenül ültek a pult mögött, addig mára a tavaszi-nyári-őszi szezonforgalom és a téli forgalom között sokat vékonyodott a különbség. Ilyenkor a készleten lévő kerékpárokat akciózza minden üzlet, bár foghíjas a méretsor és a színválaszték sem teljes, de nagyon jó ajánlatokba futhatunk bele és egy kifutó modellt akár féláron is megvehetünk.

 
 bringa2

Az ünnepek előtt sokan megnézik otthon, milyen bringás felszerelést használ, akit megajándékoznának és egy szinttel jobbat szeretnének választani neki. Gyakori eset, hogy elmesélik a vevők: a férjük már régóta gondolkozik pl. egy új kesztyű vagy téli nadrág megvásárlásán, a régi már varrott és elhasznált, de nem szánják rá magukat, hogy újat vegyenek, a végletekig nyüstölik a régit. A családtagok túl sokat hallgatják ezeket a sztorikat, így meglépik helyettük a vásárlást.

Következzen most néhány fejlesztési tanács az ajándékozáshoz.

Ajándékozz kerékpárt. A kerékpárpiac a karácsonyi időszakban már a jövő évet éli. A kereskedők túl vannak a következő évi előrendeléseken és muszáj felszabadítaniuk területet a kora tavasszal érkező bringáknak. Ilyenkor könnyebben léphetsz egy szintet a bringádnál, hiszen olcsóbban tudod megugrani a különbséget. Központi márka akciókat már nem igazán találunk ilyenkor, de szinte minden szaküzletben sok akciós bringára bukkanhatunk a gyerekbringáktól a csúcsmodellekig.

Itt van segítségül néhány tesztünk a használt női városi bringákról, na meg az elérhető árú túrakerékpárokról.

 
 bringa1

Segíts neki edzésben maradni. A kerékpáros beltéri görgő egy, még nem túl elterjedt, de az igazán rossz időben nagyon hasznos otthoni edzésforma a bringával. Lehet közben TV-t nézni, sőt a jobb modellekkel az internetre is csatlakozhatunk és versenghetünk másokkal. Mindenféle kiegészítővel (mint például a hozzá tartozó szőnyeg), megóvjuk a nappali padlóját is. A két legnagyobb görgő gyártó márka hazai forgalmazóinak oldalán is találtunk belőlük akciókat ITT  és ITT.

Vegyél neki jobb ruhát, hogy ne fázzon. Egy minőségi aláöltöző, kifejezetten téli kesztyű, nadrág, kabát vagy kamásli rengeteget javíthat a bringás téli hő- és komfortérzetén. Ha téli bringás külső ruhadarabokat fényvisszaverő csíkkal is ellátták, a láthatóságon is segítettünk. A webshopos rendeléseknél is van rá 8 napod, hogy visszaküldd, ha nem jó a méret, így ha neten rendelsz sem kell a méret miatt aggódnod. 

Őszi öltözködős tippjeinket itt találjátok

 
 ruha1

Világítás az örök sláger. Szinten minden első és hátsólámpa, minden bringára felrakható. Aki télen teker, akaratlanul is folyamatosan azzal küzd, hogy hamar sötétedik, így egy nagy fényerejű lámpa jól jöhet neki. Tavaly télen csináltunk egy nagy lámpa körképet, 58 itthon is elérhető modellel, ezek erre az évre sem sokat változtak, így kiindulási alapnak átnézheted a kínálatot itt. A Kerékagy laborkörülmények közt készített idei elsőlámpa-tesztje pedig azt is megmutatja, miben lehetnek jók a mai ledes fényszórók. 

Küldd el a szervizbe. Hogy az ajándékozott ne fusson bele a tavaszi csúcsforgalomba a szervizekben, foglalj neki időpontot. Időt és pénzt takaríthatsz meg, sok kerékpárszerviz ebben az időszakban akciósan adja a nagy generált, amire így is úgy is szüksége lenne tavasszal. Hogy még jobban sikerüljön a meglepetés, derítsd ki, pontosan mi kopott vagy használódott el a megajándékozott bringáján, illetve mi az, amit nem szeret a gépén, így a várható költségeket is kordában tudod tartani. Ez egy néhány tízezer forintos ajándék, de szinte lehetetlen vele mellényúlni. A szervizmunka ajándékozásához használj ajándékutalványt, így van mit a fa alá raknod. A legtöbb szaküzletben már kapható ilyen.

Ne engedd, hogy ellopják a gépét. A Magyar Kerékpárosklub korábbi cikke szerint mind az U-lakat, mind az edzett acélszemes lánc megfelelő védelmet jelenthet a bringánk számára, míg az egyszerű sodronyzárakat és az úgynevezett gerinclakatokat könnyebb elvágni akár egy teljesen zajtalan erővágóval is. A jó bringazár tökéletes ajándék, a minőségi darabok ára 10 ezer forint alatt kezdődik, de a legdrágább, hosszú U-lakat már több mint 60 ezer forintba kerül, miközben a bringa mindkét kerekét és a vázat odazárni egy oszlophoz nyilván a szemes láncokkal egyszerűbb. 

 
 zar2

Vegyél neki gumit. A bringagumi néha el sem kopik teljesen, csupán megöregszik, kirepedezik, megkeményedik, esetleg már eleve gyatra volt, amikor a megajándékozott megvásárolta a gépét. Korábban részletes cikket írtunk arról, hogyan találhatjuk meg a stílusunknak és a kerékpár kategóriájának, illetve kerékméreteinek megfelelő gumiabroncsot, és arról is, milyen kilyukaszthatatlan belső. Nehéz elképzelni, milyen sokat javíthat a tekerés élményén, ha az amúgy is rossz útviszonyok közt legalább a gumin nem múlik, hogy elesés nélkül célba ér-e a bringás. 

 
 teligumi

Kifejezetten téli körülményekre tervezett gumit többek közt a Continental is készít, akár egy csereszett is jól jöhet, ajándék gyanánt. 

Na és persze van egy csomó kiegészítő. Ha még mindig nincs meg a tuti ajándék, nézd át korábbi cikkeinket a bringás zsákokról és egyéb pakolócuccokról, de ilyen időben akár egy sárvédő kütyünek is örülhet bringás ismerősünk.

Ti mi más adtatok? Mi másnak örülnétek? Jöhetnek a tippek a kommentekbe!

Last minute ajándékajánló bringásoknak!

Szerző: Kerékagy2015. december 20.