Milánóban fizetni akarnak a bringázásért

Annyira rossz a levegő, hogy pénzt kap, aki kerékpárral jár be munkahelyére

2016.03.01. 08:22

Annyira rossz Milánóban a levegő, hogy a városvezetés úgy döntött, pénzt fog fizetni azoknak, akik kerékpárral járnak munkába. Szóval nem adókedvezményt kapnak, meg ilyen-olyan juttatást, hanem pénzt. Elég kemény lehet a helyzet.

A Guardian azt írja, Olaszországban annyira súlyos a légszennyezettség, hogy decemberben úgy döntött a kormány, 35 millió euróval támogatja a fenntartható közlekedési módokat. Ennek a keretében pályázik Milánó is állami támogatásra. Ha összejön, akkor ez a 1,3 milliós település lesz a legnagyobb város a világon, ahol fizetni fognak a kerékpárral munkába járóknak. 

Franciaországban már működik hasonló rendszer tavaly óta, ott 25 eurócent jár minden munkába tekert kilométer után. Egy kis toszkán városban, Massarosában pedig fixen havi 50 eurót kap mindenki, aki kerékpárral jár a munkahelyére.

Azon egyelőre még dolgoznak, hogy mégis miként ellenőrzik majd a kerékpározást. Elképzelhető egy GPS-es rendszer, mely követi, merre jár épp a munkába igyekvő dolgozó, és a sebességből állapítaná meg, hogy valóban kerékpárral halad-e. Ironikus ellenvetés, hogy Milánóban akkora dugók vannak, hogy autóval gyakorlatilag lassabban lehet haladni, mint bringával.

A kétkedők azt is felhozzák, hogy önmagában a pénz nem vesz rá senkit arra, hogy kerékpározzon. Az olyan jól működő városokban, mint Koppenhága sem a költséghatékonyság miatt választják a legtöbben a kerékpárt. Sokkal fontosabb például, hogy biztonságos útvonalakon lehessen biciklivel közlekedni.

Kíváncsi vagy, hogyan kerékpároznak más európai városokban? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!