Tarlós elképzelhetőnek tartja a belváros autómentesítését

2016.04.20. 20:10

Tarlós István főpolgármester szerdán másfél órát egyeztetett a Magyar Kerékpárosklub (MK) képviselőivel. A találkozó legfontosabb eredménye, hogy mostantól a legnagyobb biciklis érdekvédelmi szervezet is bevonják a budapesti kerékpározás helyzetet felülvizsgáló munkacsoportba. 

A találkozó után a Kerékpárosklub azt írta a Facebook-oldalán, hogy sok témáról beszélgettek a főpolgármesterrel, "voltak közös pontok, de olyanok is, amikben nem tudtuk meggyőzni egymást". 

A szervezet szerint a buszsávok használatáról egyelőre nem jutott dűlőre, de a városi biciklizés oktatásának szükségességével kapcsolatban közeledtek az álláspontok. 

A megbeszélésen szóba került a belváros autómentesítése, amiről azt írta az MK, hogy "Tarlós István egyébként egy szűk területen elképzelhetőnek tartja". 

Tarlós és az MK beszélt az egyirányú utcákról is. A klub szerint a főpolgármester nemcsak elvenne belőlük, hanem máshol akár adhatna is. 

Az egyeztetés előzménye, hogy az az április 23-i kerékpáros felvonulást szervező I bike Budapest megszerzett és közzétett egy fényképet, amin Tarlós utasításba adta a fővárosi kerékpáros helyzet felülvizsgálatát, amivel olyan megállapítások álltak, mint hogy a felülvizsgálat során 

nem prioritás az A-ból B-be legrövidebb elv.

A biciklis közvélemény felhördülésére Tarlós közleményben reagált, és "radikális biciklisták terrorjától féltette" Budapestet, de azt is megjegyezte, hogy soha nem volt annyi kerékpáros fejlesztés a városban, mint 2010 óta.