Vádat emeltek a bringást elgázoló BKV-sofőr ellen

2016.08.30. 09:56

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt azzal a buszsofőrrel szemben, aki a Thököly úton elsodort egy a buszsávval közös kerékpársávban szabályosan haladó biciklist, áll az ügyészség közleményében.

A baleset 2014 júniusában történt egy olyan részen, ahol buszsávval közös bicikliút van.

Biciklist ütött el egy BKV-busz

A vádirat szerint az akkor buszsofőrként dolgozó 50 éves vádlott a 133-as számú csuklós autóbuszt vezette. A sofőr az előtte szabályosan haladó biciklist észlelte, de a szűkülő sávok ellenére nem változtatott a haladási irányán és nem lassított. Ezért a kerékpáros kormánya hozzáért az autóbusz oldalához, ami miatt a kerékpáros elesett, és sorozat bordatörést, tüdőzúzódást, valamint más súlyos sérüléseket szenvedett. A vádlott a sértett elsodrását nem észlelte, beállt a baleset helyéhez közeli buszmegállóba, majd az utasok jelzése alapján gyalogosan ment vissza a helyszínre.

Az 50 éves férfival szemben a vád közúti baleset gondatlan okozásának vétsége (amit a törvény legfeljebb egy évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni). A büntetlen előéletű férfival szemben az ügyészség pénzbüntetés kiszabására, valamint közúti járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratban.