Bringás-pizzás háború a Bartók Béla úton

2017.10.17. 07:05
Törvényen kívüli állapotok alakultak ki a Bartók Béla útra nemrég felfestett kerékpársávon: a pizzafutárok dafke ráállnak az új sávra, a bringások meg kerülgetnek, bosszankodnak, és fotózzák a szabálytalankodó futárokat.

Egy hét alatt több olvasói levelet és fotót kaptunk, hogy a frissen felfestett Bartók Béla úti kerékpársávra egy pizzás cég futárjai folyamatosan és pofátlanul ráparkolnak.

Megkerestük ezért a cég igazgatóját, Sárközi Istvánt, hogy magyarázza el, miért nem tartják be a szabályokat.

Nem csak a pizzás cég használja autózásra a bringasávot
Nem csak a pizzás cég használja autózásra a bringasávot

Az igazgató azzal kezdte, nem ért egyet azzal, elvettek egy sávot az autósoktól a kerékpárosoknak, hiszen az autósok fizetik a súlyadót. (Mint arról beszámoltunk, a Gellért téri szűkület miatt az autósok gyakorlatilag nem használták a külső sávot, mert úgyis vissza kellett sorolni a belsőbe a villamosperon miatt, ezért is került rá a kerékpársáv.) 

Mi előbb voltunk itt, mint a bringasáv

– tette hozzá. Közölte, hogy cége egy házhoz szállító vállalkozás, ha be vannak telve a parkolók, kénytelenek valahol az úton megállni. Kérték az önkormányzatot, hadd bérelhessenek ki 20 méternyi parkolót, de a kerület és a főváros csak pingpongozik velük, nem jutottak dűlőre.

A kerékpársáv előtti időkben volt kiskapu, amit a pizzafutárok kihasználhattak: bekapcsolt vészvillogóval és felnyitott csomagtartóval álltak meg a külső sávban. Bár a buszoknak kerülgetniük kellett őket, ez többnyire működött.

A kerékpársávon azonban ez nem megy. Büntetést ugyan még nem kaptak, de a rendőrség már egyszer figyelmeztette őket, hogy ne használják megállásra a kerékpársávot.

Ismerjük a szabályokat. Nem a biciklisekkel akarunk kiszúrni, hanem kénytelenek vagyunk a kerékpársávon megállni, különben bezárhatunk

– mondta végül Sárközi.

Az ügyben keressük a fővárosi és a kerületi önkormányzatot is.

A XI. kerületi önkormányzat válasza szerint nem érkezett hozzájuk ilyen témájú megkeresés a Pizza Kingtől. A Bartók Béla út Gellért tér és Kosztolányi Dezső tér közötti szakasza a fővárosi önkormányzat tulajdonában van, az eljáró kezelő a Budapest Közút Zrt. (mind forgalomtechnika, mind rakodási terület kijelölésében). A kerület mindezek ellenére szeretné nyomatékosítani, hogy a szabály az szabály, mely alól senki sem vonhatja ki magát. Ezért a problémát jelezni fogják az Újbudai Közterület Felügyelet munkatársainak is, a mielőbbi megoldás érdekében.