Az idős e-bike-osok miatt lett több halálos kerékpárbaleset Hollandiában

2018.04.29. 08:17

Hosszú idő óta először, 2017-ben növekedett Hollandiában a kerékpáros balesetekben meghaltak száma. A növekedés fő oka, hogy egyre több idős ember használ elektromos kerékpárt. Először fordult elő az is, hogy több kerékpáros halt meg, mint autós.

2017-ban 206 kerékpáros vesztette életét a holland utakon, 17-tel több, mint az előző évben, ráadásul az utóbbi tíz év legnagyobb értéke ez, és öttel több az autóbalesetben meghaltak számánál is.

A meghalt kerékpárosok negyede elektromos biciklit tekert, közülük több mint 70 százalék 65 év feletti férfi volt. Az e-bike-okkal viszonylag könnyen elérhető a 30 kilométer per órás feletti sebesség is, de nem emiatt veszélyesek.

„Tudjuk, hogy egyszerű balesethez, ami halálos is lehet, sokszor a rossz útminőség járul hozzá. De nem szabad alábecsülnünk azt, hogy milyen sok baleset van az időseknél, amikor fel- vagy leszállnak az elektromos bicikliről. Ez a biciklik nehezebbek a hagyományosoknál. A probléma gyakran ott kezdődik, hogy az idősek nem mérik fel, hogy a fizikai képességeik lecsökkentek." – idézte a Guardian Peter van der Knaapot, aki egy közlekedésbiztonsági alapítványt vezet.

Ugyanakkor azt is mondta, hogy ha azt is figyelembe vesszük, hogy sokkal többen, sokkal több kilométert megtesznek a közlekedésben kerékpáron, és erre nem jut hatványozottan több baleset, akkor azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a biciklizés Hollandiában biztonságosabbá vált.

Egy e-bike-ot tesztelnek a Gazelle gyárában
Egy e-bike-ot tesztelnek a Gazelle gyárában

Hogy az e-bike-ok kezelésével van gond, arra az is utal, hogy sokszor nincs más résztvevője a balesetnek, csak a bringán ülő. Éppen emiatt kérik a bringaboltosokat is, hogy az idős vevőiknek mutassák meg, miben különbözik az elektromos bicikli irányítása. A kormányt is arra kérik kerékpáros szervezetek, hogy támogasson ilyen képzéseket.

Jaap Kamminga, a Biciklista Unió szóvivője szerint nem kell különösebben aggódni. „Természetesen egy haláleset is túl sok, de ha azt nézzük, milyen sokan kezdenek el kerékpározni, főleg idősek, akkor Hollandia csak gratulálhat magának."

Neked is van bringád? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!