Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Meghalt a kuvaiti emír

2006.01.15. 14:24
Az 1977 óta uralkodó Dzsábir sejk utolsó éveiben keresztül vitte a nőkre is kiterjedő választójogi reformot az első parlamenttel rendelkező arab országban, túlélt egy iraki inváziót, és szövetségre lépett az Egyesült Államokkal. Dzsábir utóda is a hetvenes éveit járja, és nincs túl jó passzban.

Hetvenhét éves korában elhunyt Dzsábir el-Ahmed el-Dzsábir asz-Szabah kuvaiti emír vasárnap.


Dzsábír sejk 2000-ben

Az uralkodó halálhírét tudató hivatalos közleményt Anaszar-Rasid tájékoztatási miniszter olvasta fel az állami televízióban. Kuvaitban 40 napos nemzeti gyászt hirdettek ki, a hivatalok három napon át zárva tartanak.

Utóda sincs jó passzban

Dzsábir sejk, aki 1977 óta uralkodott a kőolajban gazdag Perzsa-öböl-menti miniállam élén, 2001-ben bekövetkezett agyvérzése óta betegeskedett. Miután egészségi állapota fokozatosan romlott, hatáskörei egy részét a kormányfőre ruházta át.

Dzsábir sejk volt a Kuvaitot 245 éve irányító az-Szabah-dinasztia 13. uralkodója. Dzsábirt a 75 éves Szaad el-Abdullah esz-Szalem asz-Szabah sejk, trónörökös követi a trónon, aki ugyancsak rossz egészségi állapotban van már. Az új emír trónra lépését már bejelentették.

Egy síita muzulmán szélsőséges gépkocsiba rejtett pokolgéppel 1985-ben megpróbálta meggyilkolni az uralkodót.

A néhai emír uralkodásának legsötétebb időszaka 1990. augusztus 2-án kezdődött, amikor az iraki csapatok lerohanták és hét hónapon át megszállva tartották országát. Az emirátust 19. tartományként Irakhoz csatolták. Az iraki csapatokat 1991-ben az Egyesült Államok vezette szövetséges erők űzték ki, és helyreállították a monarchiát.

2007-től a nők is választhatnak

Dzsábír sejk uralkodásának ideje alatt lett Kuvaitból az Egyesült Államok szövetségese. Kuvait az első választott parlamenttel rendelkező arab ország. Dzsábír maga is miniszterelnök volt 1965-től 1978-ig.

Utolsó éveiben választási reformok bevezetése fűződik a nevéhez, mint például a választójog kiterjesztése a nőkre a 2007-es választásokra.

Kuvait az Egyesült Államok szövetségese, a mintegy 2,2 millió lakosú országban 30 ezer amerikai katona állomásozik és mintegy 13 ezer amerikai állampolgár él.

A Föld nyersolaj-készletének 10 százalékával rendelkező öböl-menti állam a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) alapító tagja.