Márk
13 °C
28 °C

Bush vizsgálatot indít hírszerzési ügyben

2004.02.01. 23:15
George Bush amerikai elnök némi megfontolás után bejelenti egy független bizottság magalakítását, amelynek feladata az iraki háború meglapozását szolgáló hírszerzési jelentések elemzése lesz. A vizsgálat eredménye azonban nem válhat kampánytémává: az eredmények csak az elnökválasztás utánra várhatók.
George W. Bush és Tony Blair
fotó: EPA

George Bush amerikai elnök a jövő hét elején bejelenti egy olyan független, kétpárti bizottság megalakítását, amelynek feladata az iraki háború igazolására használt hírszerzési értesülések elemzése lesz, közölték vasárnap magas rangú washingtoni kormányzati tisztségviselők.

Bushra nehezedtek

Bush korábban ellenezte, hogy független vizsgálat induljon az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos amerikai hírszerzési kudarc okainak a kiderítésére. Az amerikai elnökre azonban erőteljes nyomás nehezedett a törvényhozás demokrata és republikánus párti képviselői részéről avégett, hogy támogassa a független vizsgálatot.

Pénteken az elnök még kitért a kérdések elől, hogy egyetért-e a független vizsgálattal, hiszen azt már nem csak az ellenzék, hanem az Irakban a tiltott fegyverek után kutató amerikai szakértők minap lemondott vezetője, David Kay is javasolja, és azzal egyetért több republikánus politikus is.

A tavaly márciusban kezdett iraki háború előtt az amerikai hírszerző szervek értesülései ugyanis arról szóltak, hogy az arab ország vegyi és biológiai fegyvereket birtokol. A háború óta eltelt időben azonban nem találtak egyetlen ilyen fegyvert sem.

David Kay múlt heti lemondása után beszámolt arról, nagyjából összerakták Szaddám fegyverkezésének történetét. Eszerint a megbuktatott iraki diktátor már a kilencvenes évek közepén leszerelte azokat, és csak azért nem vallotta ezt be a világnak, hogy megőrizhesse tekintélyét a térségben.

A tisztségviselők elmondták, hogy Bush a hét elején kezdte fontolóra venni a független vizsgálatot, s a hét végén hozta meg a végleges döntést a bizottság megalakításáról.

Nem kampánytéma

A testületnek várhatóan csak jövőre kell előterjesztenie jelentését, elkerülendő, hogy munkájának eredménye kampánytémává váljon az idén novemberi amerikai elnökválasztás előtt.

Ugyanúgy, mint a tiltott fegyverek után kutató Iraki Felülvizsgálati Csoport munkája. Amint azt nemrégiben a Fehér Ház hangsúlyozta, még nem ért véget. Egyes sajtóértesülések szerint a novemberi elnökválasztások előtt aligha zárul le.

A testületnek a tervek szerint kilenc tagja lenne: a Republikánus Párt és az ellenzéki Demokrata Párt tagjai egyaránt helyet kapnának benne, valamint a kormánytól független több szakértő - tették hozzá a tisztségviselők.