Bernadett
-2 °C
4 °C

Hasznosnak bizonyul a bin Laden-kampány

2005.02.18. 13:26
Már jó egy hónapja hirdeti a legnagyobb pakisztáni újságokban, rádiókban és tévékben az amerikai külügyminisztérium, hogy 25 millió dollárt ajánl al-Kaida-tagok kézrekerítőinek. A külügy szerint már most több hasznos információt szereztek. A program keretében 1984 óta 57 milliót fizettek hasznos infókért.

Több használható információhoz is jutott az Egyesült Államok, mióta a legnagyobb pakisztáni rádiókban, tévékben és újságokban elindított kampányban kérik fel a pakisztániakat Oszama bin Laden és más al-Kaida-tagok nyomravezetésére.

A rövid reklámokban Oszama bin Laden és 13 al-Kaida vezető színes képe látható és egy urdu nyelvű felhívás, miszerint 25 millió dollár üti annak a markát, aki elvezet a világ legkeresettebb terroristáinak rejtekhelyére.

"A legutolsó pár napban már 28 hívást kaptunk, és ebből számos használható információkkal szolgált" - jelentette ki az AFP-nek pénteken az amerikai pakisztáni nagykövet, Greggory Crouch. A diplomata arra nem válaszolt, hogy Oszama bin Ladenről kaptak-e bármiféle új információt.

Az első körözési reklámot az állami Pakisztán rádió sugározta szerdán, miközben a tévés kampány már két hete elkezdődött, az újságokban pedig már január elején megjelentek az első hirdetések.

Hatszáz terroristát fogtak el Pakisztánban

Pakisztán Washington egyik kulcsfontosságú partnere a jórészt az afgán határ menti hegyekben rejtőzködő al-Kaida-tagok felkutatásában. Eddig 600 terroristát sikerült Pakisztánban elfogni, és átadni az USA-nak.

A még hat hétig megjelenő hirdetéseket az amerikai külügyminisztérium Jutalom az Igazságért programja (RJP) készítette és futtatja Pakisztánban. A felhívásban egy ingyenes telefonszámot, illetve egy email és egy weboldal címét adják meg.

Az RJP 1984-es indulása óta több mint 57 millió dollárt fizetett ki 43 személynek, akiknek hiteles információ segítséget nyújtottak terroristák elfogásában, megölésében, illetve akcióik meghiúsításában, tette közzé az eddigi mérleget az amerikai külügyminisztérium.