Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Több Irakban szolgáló brit katonát is gyanúsítanak

2005.02.27. 09:13
Titkos dokumentumok szerint közel háromszor annyian érintettek lehetnek bűncselekményekben, mint amennyit hivatalosan elismert a brit védelmi minisztérium. A Telegraph értesülései szerint két olyan ügyben is vádolnak katonákat, amikben iraki civileket fojtottak vízbe.

Közel 50 brit katonát gyanúsítanak Irakban elkövetett emberöléssel, bántalmazással vagy más törvényszegéssel, írta vasárnap a Sunday Telegraph.

A legnagyobb konzervatív vasárnapi brit lap titkos katonai dokumentumokra hivatkozva többek között két ügyre derít fényt, amelyekben katonákat gyanúsítanak azzal, hogy két iraki polgári személyt vízbe fojtottak. Az áldozatok egyike, egy 16 éves kamasz, azután halt meg, hogy három ír gárdista 2003. május 8-án őrizetbe vette. Egy pásztor haláláért egy katonatisztet és két katonát okolnak, akik ellen várhatóan szándékos emberölés miatt emelnek vádat.

Egy további incidens következtében a brit királyi légierő elit egységének, a SAS-nak az egyik katonáját gyanúsítják azzal, hogy 2004. január 1-jén lelőtt egy polgári személyt Bászrában.

A titkos dokumentumok szerint közel háromszor annyi brit katona érintett bűncselekményekben, mint amennyit korábban a védelmi minisztérium elismert.

Nagyszabású vizsgálatot ígértek

A felfedezések azután láttak napvilágot, hogy Sir Mike Jackson tábornok, a brit szárazföldi haderő vezérkari főnöke pénteken bejelentette, hogy nagyszabású vizsgálatot indít a brit katonák által Irakban elkövetett bántalmazásokkal kapcsolatos vádak ügyében, és Németországban a héten három brit katonát ítéltek el iraki foglyok bántalmazása miatt.

A védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy nem tud egyedi esetekről beszélni, de elmondta, hogy négy olyan másik ügyről tud, amelyekben 18 Irakban szolgált brit katona érintett, s amelyekben pert indítanak. Közöttük van az ejtőernyős ezred hét katonája, akiket azzal vádolnak, hogy agyonvertek az út szélén egy 18 éves irakit 2003 májusában.

A katonai ügyész hivatala kilenc másik ügyben folytat vizsgálatot, ezekben harminc katona érintett, akiket különböző súlyosságú törvénysértések elkövetésével gyanúsítanak.