Endre, Elek
16 °C
28 °C

Az örmény ellenzék nem adja fel

2008.03.03. 09:53
Szükségállapotot hirdettek ki Jerevánban, miután 8-an haltak meg az elnökválasztás utáni összecsapásokban tüntetők és rendőrök között. Nemzetközi megfigyelők szerint a szavazatszámlálás körül voltak problémák.

Miközben a kormány szükségállapotot hirdetett ki Jereván, az örmény ellenzék nem hagy fel a tüntetésekkel. Vasárnap nyolc áldozata volt a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásoknak.

A rendőrség hétfőn két ellenzéki politikust is letartóztatott. Mjasznik Malhaszjánt és Hakob Hokopjánt "hatalomátvételi kísérlettel" gyanúsítják.

Nyolc halálos áldozata volt az ellenzéki tüntetők és a rendőrség között szombaton Jerevánban lezajlott összecsapásoknak, amiket több napja tartó tömegdemonstrációk előztek meg. A szükségállapotot március 20-ig fenntartják.

Jereván központjában több ezren tüntettek, új elnökválasztás kiírását követelve, mert szerintük a február 19-én megrendezett voksolást Szerzs Szargszján kormányfő csalással nyerte meg Levon Ter-Petroszján ellenzéki jelölttel szemben.

Előbbi a szavazatok 53, utóbbi a szvazatok 21,5 százalékát szerezte meg a február 13-ai voksoláson. A nemzetközi megfigyelők (EBBSZ) szerint a választás általánosságban demokratikus volt, de a szavazatszámlálásnál voltak visszaélések.

Az ellenzék vezetője, Ter-Petroszján újságírókkal vasárnap közölte, nem hagynak fel a törvényes tüntetések megtartásával amíg "a gyűlöletes, bűnös rezsimet meg nem buktatják", írja a BBC.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Javier Solana, Különmegbízottat küld Jerevánba. Solana vasárnap telefonon beszélt Robert Kocsarján leköszönő örmény elnökkel.

"Felszólítom az összes résztvevőt, hogy tanúsítson önmérsékletet a normális viszonyokhoz való mielőbbi visszatérés érdekében. Fel kell újítani a párbeszédet az ellenzékkel, mert ez az egyetlen előrevezető út" - hangsúlyozta közleményében Solana.