Géza
-11 °C
-4 °C

A merénylet előtt megbüntették a madridi gyanúsítottakat

2004.03.29. 10:28
A rendőrség lapinformációk szerint pár nappal a támadások előtt megállította, és közlekedési vétségért megbüntette a március 11-ei madridi bombatámadások gyanúsítottjait. Az autójukban az El Pais forrásai szerint robbanóanyag volt.
Az egyik legnagyobb példányszámú spanyol napilap, az El Pais információi szerint a március 11-ei madridi robbantások feltételezett merénylői közül hárman ültek abban a kocsiban, amit kisebb szabálysértési kihágás miatt büntettek meg a spanyol közlekedésrendészet - számol be a BBC.

A három férfit február elején állították meg Madridtól pár kilométerre, amint Spanyolország északi részéről tértek éppen vissza. A nyomozáshoz közel álló forrásokra hivatkozva a lap úgy tudja, a megállított autóban az északon vásárolt 110 kilogramm tömegű, egy bányásztól ellopott robbanóanyag lehetett.

Miután a rendőrs leállította a járművet, ellenőrizte a rendszámot, amit rendben talált, holott a kocsi - egy Volkswagen - lopott volt, de még nem jelentették be eltűnését. Az El Pais arról nem szerzett információt, mi volt az a kihágás, amiért végül kisebb büntetést kapott az autó sofőrje.

Húsz személyt tartóztattak le eddig

A bányász, akiről feltételezik, hogy valójában eladta a robbanóanyagot, az ügyben már letartóztatott személyek között van.

Eddig húsz személyt vett őrizetbe a spanyol rendőrség, akiket azzal gyanúsít, hogy közreműködtek a 200 halálos áldozatot követelő madridi robbantásos merénylet kivitelezésében.

Két embert vádemelés nélkül elengedtek, tizenkettőt további kihallgatásra tartanak előzetes letartóztatásban. Hat személyt pénteken vettek őrizetbe, őket várhatóan hétfőn hallgatják majd ki.