Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Elhunyt III. Rainier, a monacói herceg

2005.04.06. 09:36
Haldoklása idején még a haldokló pápa is imádkozott III. Rainier-ért, az Európai miniállam, Monaco hercegéért, ám végül a nyolcvanegy éves uralkodó túlélte II. János Pált. Rainier uralkodása alatt Monaco felhőkarcolókkal tűzdelt kaszinóparadicsommá, ENSZ-taggá és római katolikus érsekséggé vált. Fiát, Albert herceget már múlt héten megbízták a régensi feladatokkal.

Elhunyt III. Rainier monacói herceg, jelentették be hivatalosan a miniállamban. Az uralkodót 81 éves korában érte a halál. A monacói hercegség Európa legrégebbi monarchiája. III. Rainier 1949 óta irányítja a miniállamot. Az uralkodó súlyos betegsége miatt régensi feladatokkal bízták meg már a múlt héten Albert herceget, a trónörököst.


Tekintse meg képeinket!
1949-ben foglalta el nagyapja trónját

Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi, III. Rainier néven Monaco városállam uralkodója 1923. május 31-én született az Európa egyik legkisebb, de leggazdagabb államában megszakítás nélkül hétszáz éve uralkodó Grimaldi-család tagjaként.

Angliában, Svájcban és Franciaországban végezte tanulmányait, Párizsban a politikai tudományokkal foglalkozott. 1944. szeptember 28-án "külföldi" önkéntesként jelentkezett a francia hadseregbe, részt vett az elzászi harcokban és Croix de Guerre kitüntetést kapott.

1949-ben, 26 éves korában foglalta el nagyapja, II. Lajos trónját, miután édesanyja, Charlotte hercegnő fia javára lemondott a trónról (a földkerekség valamennyi uralkodója közül ő volt legrégebben hatalmon).

Egyötödével növelte Monaco földterületét

Öt évtizedig volt építő, fejlesztő uralkodója a Cote d'Azur parti miniállamnak. Amellett, hogy a tengertől új földet elhódítva húsz százalékkal növelte a hercegség területét, felfelé is terjeszkedett, felhőkarcolók sorát építtette meg. A játékkaszinóiról és a mondén szórakozásokról ismert Monacót gazdasági és pénzügyi központtá tette, amely 30 ezer embernek ad munkát. A nagyherceg tízre emelte Monaco nagykövetségeinek számát a világban, elérte, hogy a Vatikán püspökségről érseki rangra emelje egyházmegyéjét. 1993-ban országát 183. tagállamként felvették az ENSZ-be.

A hercegség a világ egyik adóparadicsomának számít: 6600 állampolgára, valamint tartózkodási engedéllyel rendelkező lakosai nem fizetnek sem személyi jövedelemadót, sem vagyonadót, így aztán Monaco számos híres és gazdag embernek ad otthont. A bevételek nem csak a híres kaszinókból, a Forma-1-es autóversenyekből származnak, a hercegség jelentős ipari és szolgáltatási szektorral is rendelkezik. A munkanélküliek száma 30 körüli, alig több a 80 csendőrből álló hadsereg létszáma.

Rainier herceg 1962-ben léptetett új alkotmányt életbe, amely megerősítette az alkotmányos monarchia elvén alapuló kormányzást, szentesítette a közigazgatási, törvényhozási és jogi funkciók szétválasztását. Azóta a törvényhozási jogokat egymással megosztva gyakorolja a herceg és az országos tanács, amely az általános és közvetlen választójog révén megválasztott 24 tagból áll.

Grace Kellyt vette el

A miniállam először 1956 áprilisában került a nagyvilág figyelmének középpontjába, amikor a herceg feleségül vette Grace Kelly amerikai filmszínésznőt. Házasságukból két leány és egy fiúgyermek született.


III. Rainier 1988-ban (Fotó: EPA)
Az idillt tragédiák is árnyékolják. 1982-ben Grace hercegnő autóbalesetben meghalt, 1990-ben pedig az idősebbik leány, Caroline férje, Stefano Casiraghi szenvedett halálos balesetet a Monaco partjainál rendezett motorcsónak-világbajnokságon. Stéphanie hercegnő életmódjával szolgáltat évek óta bőségesen témát a bulvársajtónak, a trónörökös Albert herceg pedig azzal, hogy bár nagy hódolója a női nemnek, nősülni igazából nem akar.

Az utolsó években a médiafigyelem Albert herceg nőügyei mellett a kaszinók pompája helyett egyre többet cikkezett arról, hogy a miniállam inkább a maffiapénzek mosására szolgál, és kiváló védelmet nyújt e pénzek tulajdonosainak is.

A betegeskedő utolsó évtized

II. Rainier egészségi állapota az utóbbi években megrendült. 1994-ben kettős szívkoszorúér-műtétet hajtottak végre rajta, 1999-ben több műtéten esett át hasüregi aortájának tágulása miatt, 2000 februárjában pedig tüdejének egy részét kellett eltávolítani daganat következtében.

2005 márciusától intenzív kórházi kezelés alatt állt légzési-, vese- és szívproblémákkal. Súlyos betegsége miatt március 31-én Albert trónörököst régensi feladatokkal bízták meg.Ő maga azt tartotta legnagyobb szerencséjének, hogy kétségtelenül ő az utolsó államfő, akinek alkalma volt minden alattvalójával az utcán találkozni.