Emma
9 °C
26 °C

Hu elnök parádés munkalátogatása Bushnál

2006.04.20. 22:15
Nem hozott nagy áttörést a kínai elnök, Hu Csin-tao látogatása az amerikai fővárosban. Bush az amerikai cégekért, az iráni atomprogram - akár katonai eszközökkel történő - leállításáért szállt síkra, míg Hu Csin-tao a békés megoldás mellett érvelt. A nagy parádéval fogadott kínai elnök beszédét egy, a Falunkung szekta elleni fellépés miatt tiltakozó asszony zavarta meg.

Kína fokozott együttműködését kérte George Bush amerikai elnök csütörtökön Észak-Korea és Irán nukleáris ambícióinak a megakadályozásához Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnöktől, akit teljes katonai tiszteletadással, közte 21 ágyúlövéssel fogadtak a Fehér Ház kertjében.


Fotó: AFP

Bush sürgette, hogy Peking biztosítson legalább olyan versenyfeltételeket az amerikai cégeknek Kínában, mint amilyeneket a kínai cégek élveznek az Egyesült Államokban. (A kétoldalú kereskedelemben az amerikai fél tavaly 202 milliárd dolláros deficitet könyvelt el.)

Az elnök arra kérte kínai vendégét, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy haladást érjenek el a phenjani atomprogram vitájában a hatoldalú tárgyalásokon.

Tajvannal kapcsolatban az amerikai elnök megerősítette Washington "egy Kína" politikáját. Hangsúlyozta, hogy a fennálló helyzetet sem Kínának, sem Tajvannak nem szabad egyoldalúan megváltoztatnia és kerülniük kell a konfrontációs vagy provokációs megnyilvánulásokat.

Kínos incidens Hu elnök beszéde alatt

A néhány perccel később mikrofonhoz lépő Hu Csin-tao beszédét rövid, kínos közjáték zavarta meg: egy kínai asszony a tévékamerák pódiumán a Falunkung meditációs szekta üldözésének beszüntetését követelő jelszavakat kiáltozott, illetve azt skandálta, hogy "Hu elnök, napjaid meg vannak számolva", amíg a Secret Service egyenruhásai el nem vezették.

Hu Csin-tao nem szakította félbe beszédét. A kínai elnök országa diplomáciai támogatását ígérte a phenjani és teheráni nukleáris törekvéseket övező feszültség enyhítéséhez. Közölte, hogy Kína kész az észak-koreai és iráni nukleáris kérdés békés rendezésére diplomáciai tárgyalások útján. (Bush elnök nem zárja ki a katonai megoldást sem.)

Hu elnök kijelentette, hogy Kína békés úton akarja megvalósítani az újraegyesülést Tajvannal, de leszögezte, hogy sosem engedik meg Tajvan elszakadását.

Hangsúlyozta, hogy a kereskedelem és az együttműködés előmozdítása a két nemzet és a világ javát szolgálja. "Egyenlőként kell egymást tisztelnünk" - mondta. Hu Csin-tao az emberi jogok előmozdítását is ígérte, de megmaradt az általánosságok szintjén.

Parádés munkalátogatás

A két államfő az ünnepség után közel egy órát tárgyalt a Fehér Ház Ovális Irodájában. Bush és vendége a tárgyalásuk után munkaebéden vett részt.

A kínai nézők nem láthattak mindent

Hu Csin-tao washingtoni vizitjét Washington munkalátogatásnak tekinti, de a pekingi elvárásoknak engedve kompromisszumként az állami látogatás külsőségeivel ruházták fel, csak a díszvacsora marad el ebben a tekintetben.

Peking nagy fontosságot tulajdonított annak, hogy a kínai nézők a tévéképernyőn láthassák: Hu Csin-taot egyenrangú nagyhatalom államfőjének kijáró tisztelettel fogadták. Annál kínosabb volt a közbekiabáló nő tiltakozása, aki egy időre magára vonta a kamerák figyelmét, a kínai tévénézők azonban nem láthatták a CNN-en, mivel a hatóságok technikai úton megakadályozták a képek vételét.

A Fehér Ház előtt több száz tüntető tiltakozott Hu Csin-tao látogatása ellen a Falunkung aktivistáitól a tajvani függetlenségpárti híveken át tibeti ifjúsági csoportokig. "Kommunista Párt=Zsarnokság=Hazugságok" - hirdette a Falunkung transzparense, egy másik táblán pedig az állt, hogy "Tajvan nem része Kínának".