Konrád
8 °C
26 °C

Egeret szülni indultak a hegyek

2006.04.19. 09:55
Kereskedelmi kérdésekben hozhat előrelépést, amúgy csak udvariassági látogatásnak számít Hu kínai elnök amerikai körútja. Bush azért Irán kérdésében megpróbálja meggyőzni Kínát, cserébe Hu elnök a Tajvannak nyújtott amerikai katonai támogatás csökkentését szeretné elérni.

Száz kungfuiskolás fogadta a seattle-i reptéren Hu Csintao kínai államfőt, aki négynapos amerikai látogatásra érkezett. A látogatás igazi célja rögtön ki is derült, hiszen Hu csak csütörtökön látogat Washingtonba, de előtte már Bill Gates számilliós villájában vacsorázott a Microsoft elnökével.

Bill Gates már örül

Gates, akinek Kína egyrészt potenciálisan a legnagyobb piaca, másrészt legnagyobb kárait a kínai szoftverhamisítás okozza, azután fogadta Hút, hogy a kínai parlament törvényileg tette kötelezővé a kínai számítógépgyártóknak, hogy előre telepített operációs rendszerrel szállítsák a számítógépeket a boltokba, így is nehezítve a szoftverkalózok dolgát.

Bill Gates, Hu Csintao

Hu elnök Bill Gates után az utóbbi időben a kínai megrendelésekből élő Boeing gyártelepét kereste fel.

Hu üzleti tárgyalásai egybevágnak Bush legfontosabb politikai céljával, a kínai-amerikai kereskedelemben fennálló évi 200 000 000 000 dolláros amerikai hiány csökkentése. Ezen a téren van is esély előrehaladásra, nem úgy a tárgyalások világpolitikai kérdéseiben.

Reménytelen kísérletek

Bush és stábja elsősorban az atomfegyverkezés elleni harc fontosságáról, így az Észak-Korea és az Irán elleni fellépés sürgősségéről kívánja meggyőzni Hu elnököt. Észak-Korea ügyében Kína együtt is működik, Irán azonban Kína legfőbb energiaellátója, így Peking mindent elkövet azért, hogy elkerülje az ország elleni szankciók bevezetését. Irán leginkább Pekingnek köszönheti, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa semmilyen fenyegetést nem csatolt az iráni atomprogram felfüggesztését követelő ultimátumához, amit így Teherán nem is vett különösebben komolyan.

Legalább ilyen esélytelen Hu elnök vágyálmának a teljesülése. Hu arra kívánja rávenni Washingtont, hogy a korábban már deklarált Egy Kína-elv értelmében lazítson a szakadár szigetország biztonságát garantáló katonai együttműködésen.

Tajvan tiltakozik

Hu elnök amerikai útja előtt Pekingben fogadta a tajvani ellenzék, a nacionalista Kumintag elnökét, aki Kína egyesítésének kérdésében Peking partnere. A pekingi állami televízióban élőben sugárzott megbeszéléseken "a békés tárgyalásokhoz való visszatérésre" buzdította Tajvan liberális, függetlenségpárti kormányát.

Csen Sujbian tajvani elnök nevetséges színháznak minősítette Hu megnyilatkozását, hiszen "a kommunista Kína békés fejlődésről beszél, de hadseregét építi és folyamatosan invázióval fenyegeti Tajvant".

A szakértők szerint világpolitikai kérdésekben az Egyesült Államok és Kína teljesen más világnézeti alapon áll, ezért kizártnak tartják, hogy bármilyen eredménye legyen a csütörtöki washingtoni tárgyalásoknak.