Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Vérfürdő Észak-Irakban

2005.05.04. 17:39
Öngyilkos merényletet követtek el szerdán az észak-iraki Erbílben, egy kurd pártszékház előtt. A felrobbant bomba megölt mintegy hatvan embert, és megsebesített 150-et. A merényletért az Anszár asz-Szunna iraki szélsőséges csoport vállalta a felelősséget.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az észak-iraki Erbílben szerdán, jelentette be a város egyik egészségügyi tisztségviselője.

Minimum 46-an meghaltak

Az áldozatok számáról ellentmondásos hírek jelentek meg. Az erbíli kormányzó azt közölte, hogy az öngyilkos merénylet 46 embert megölt, és 94 személyt megsebesített. A kurd tartományi kormány egészségügyi miniszter ugyanennyi halálos áldozatról és 70 sebesültről számolt be. Az egészségügyi tárca egy másik tisztviselője eközben úgy nyilatkozott, a halottak száma 60 körülire tehető, míg a sebesülteké százötvenre.

Az ismeretlen támadó a pokolgépet a január 30-ai választások egyik legnagyobb győztesének számító Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) székháza előtt helyezte működésbe. A székházban rendőrségi toborzóiroda is van.

Szálka a muszlimok szemében

Az Anszár asz-Szunna iraki szélsőséges csoport jelentkezett szerdán a merénylet elkövetőjeként. A szervezet a neten elhelyezett közleményben vállalta magára a merényletet, a nyilatkozat hitelességét lehetetlen ellenőrizni. Amint azt a szervezet közleményében megfogalmazta, "e művelet bosszú volt fivéreinkért, akik megkínzatnak börtöneitekben, és válasz egyúttal a hitetlen pesmerga erőknek, amelyek átálltak a keresztesek oldalára, szálkává válva a muszlimok szemében".

A vérfürdőt egy nappal azután vitték véghez, hogy beiktatták Irak új kormányát, s három hónappal azután, hogy az arab országban történelminek minősített választásokat rendeztek, amelytől a biztonsági helyzet javulását várták az arab ország lakói. Észak-Irakban évtizedek óta mindennaposak az etnikai konfliktusok, amik Szaddám Huszein rendszerének bukása után váltak különösen explicitté.

Nem könnyű helyzet

A jól szervezett, de Szaddám idején a városokból kitelepített kurdok vissza akarják szerezni az olajban gazdag vidék politikai és gazdasági irányítását, amit a régi rendszerben helyzeti előnyhöz juttatott arabok nem néznek jó szemmel.

Az iraki léptékkel nézve is nem mindennapi merénylet újabb nehéz feladatot róhat az ideiglenes iraki kormányra, amely kedden állt fel hivatalosan, bár öt miniszter és helyetteseik kinevezése még nem történt meg, írja a Reuters.

A január 30-ai választásokon az iraki lakosság arányaihoz képest különösen jól szerepeltek a kurdok, akiknek pártszövetsége 25 százalékot ért el a választásokon, így a második helyen végzett, pedig a 26 milliós Iraknak csupán 15-20 százaléka kurd nemzetiségű.

Legutóbb huszonöten haltak és harmincan sebesültek meg, amikor Irak északi részén vasárnap egy kurd vezető temetésén felrobbantotta gépkocsiját egy öngyilkos merénylő. A merénylet a Moszultól 80 kilométerre nyugatra, a szíriai határtól 150 kilométerre keletre fekvő Tal Afar városában történt.