Gusztáv
-4 °C
1 °C

Korruptnak nevezte Busht London főpolgármestere

2003.05.09. 11:46
Botrányt kavart a londoni főpolgármester Bush amerikai elnököt élesen támadó kijelentéseivel. Livingstone szerint Bush az USA egyik legkorruptabb vezetője, és kormányát képtelenség támogatni. A Fehér Ház első körben igen szűkszavúan reagált a kijelentésekre, mondván nem veszi fel a kesztyűt.
Az USA legkorruptabb vezetőjének nevezte George W. Busht a londoni főpolgármester, Ken Livingstone, csütörtökön egy az iraki háborúról tartott értékelésén kétszáz iskolás előtt a londoni városházán. Livingstone kifejtette, ugyanakkora örömet érezne Bush elnök távozásakor, mint amelyet Szaddám Huszein rezsimjének bukásakor érzett. Egy ott tartózkodó újságíró kérdésére pedig kijelentette: Bush ráadásul nem is legitim elnöke az Egyesült Államoknak.

A péntekre meglehetős botrányt kavart kijelentésekre reagálva a konzervatív ellenzék főpolgármester-jelöltje megjegyezte, a baloldali Livingstone agyára bizonyára "vörös köd" telepedett, a polgármester kijelentéseit pedig a "végletekig felelőtlennek" nevezte. Steve Norris elmondta továbbá, Livingstone nyugodtan megfogalmazhatja véleményét mint magánember, de London főpolgármestereként nem sértegetheti az amerikai elnököt.

A Fehér Házban szűkszavúan reagáltak Livingstone kijelentéseire: "Először is, sosem hallottam erről a fickóról. Másodszor: nem méltatnám arra, hogy kommentáljam a kijelentését" - nyilatkozta sajtótájékoztatóján Ari Fleischer, fehér házi szóvivő.

Livingstone a brit politikai élet legmarkánsabb jelenségei közé tartozik. Korábban a Munkáspárt tagja volt, de a Labournek ahhoz a régi balos gárdájához tartozott, amelyet az új irányzat megpróbált eljelentékteleníteni. Amikor Blairék nem őt jelölték a baloldal főpolgármester-jelöltjeként, Livingstone függetlenként indult el, és toronymagasan nyerte meg a 2000 májusában tartott választást. Megválasztása az 1997 óta hatalomra került Tony Blair kormányzatának első komoly veresége lett.