Bernadett
0 °C
4 °C

Iráni kiállítás nyílt holokauszt-karikatúrákból

2006.08.15. 00:47
"Azért nyitottuk meg ezt a kiállítást, hogy felmérjük, hol húzódik a szólásszabadság határa a nyugatiaknál" - indkolta a tavalyi Mohamed-gúnyrajz botrányra adott válasz, a holokauszt-karikatúrákról megnyílt tárlatot a főszervező.

A holokausztról készített karikatúrákból nyílt kiállítás hétfőn Teheránban a szervezők szerint abból a célból, hogy így válaszoljanak a Mohamed prófétáról európai újságokban közzétett gúnyrajzokra.


A kiállítás képeiből az AFP mutat be hármat

"Azért nyitottuk meg ezt a kiállítást, hogy felmérjük, hol húzódik a szólásszabadság határa a nyugatiaknál" - jelentette ki Maszud Sozsaj, az iráni karikaturisták szövetségének elnöke a tárlat megnyitóján. Hozzátette, hogy Nyugaton "azt írhatnak a prófétáról, amit akarnak, de ha valaki kételyeit hangoztatja a holokauszttal kapcsolatban, megbírságolják vagy börtönbe küldik".

Az iráni karikaturista szövetség és a Hamsahri című teheráni napilap februárban hirdetett nemzetközi karikatúrapályázatot "Hol vannak a nyugati véleményszabadság határai?" címmel a holokausztról, miután a muzulmánok vallási meggyőződését sértő Mohamed-karikatúrák ügye zavargásokat váltott ki Európában és muzulmán országokban. A pályázók foglalkozhattak más témákkal, így "az Egyesült Államok és Izrael által elkövetett bűnökkel" is.

A világ több mint hatvan országából mintegy 1100 gúnyrajz érkezett. Az ezek közül kiválogatott több mint kétszáz karikatúrát a palesztin kortárs művészet múzeumban állították ki egy hónapra. A három legjobbnak ítélt alkotás szerzőjét 12 ezer, 8 ezer, illetve 5 ezer dollárral jutalmazzák. Sozsaj hangsúlyozta, hogy a pénzdíjak nem kormányzati szervezettől származnak.

Irán Izrael esküdt ellensége, és a holokauszt valódiságát, illetve az áldozatok számát megkérdőjelező nézetek bizonyos visszhangra találtak az országban. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök többször is mítosznak nevezte a holokausztot, amelyet szerinte az európai országok arra használnak, hogy igazolják Izrael állam létrehozását palesztin területeken.