Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Brutálisan megkínoztak két amerikait Irakban

2006.06.20. 19:14
Iraki szélsőségesek vállalták keddi internetes közleményükben két amerikai közlegény kivégzését, akiket az iraki kormány szerint brutálisan megkínoztak.

"Örömmel tudatjuk ... az iszlám nemzettel, hogy a két foglyul ejtett keresztes kivégzésével végrehajtottuk Isten akaratát" - áll az al-Kaidához köthető Mudzsáhidok Konzultatív Tanácsának nevében kiadott közleményben, amely szerint a két katonának elvágták a torkát.

Az eltűntként számon tartott két amerikai katona holttestét a Bagdadtól 25 kilométerre délre fekvő Juszufíja városában találták meg, abban a körzetben, ahonnan muszlim szélsőségesek pénteken elrabolták őket, jelentette be kedden Abdel-Azíz Mohammed iraki vezérőrnagy.

Az iraki védelmi minisztérium illetékese azt is közölte, hogy a 25 éves oregoni Lowell Tucker és a 23 éves texasi Kristian Menchaca közlegények holttestén "brutális kínzások" nyomai láthatók.

Amerikai légicsapás következtében életét vesztette Juszufíja térségében az al-Kaida iraki szervezetének egyik vezetője, közölte kedden az amerikai hadsereg Irakban állomásozó erőinek szóvivője.

A légicsapással megölt Manszúr al-Mashadani az iraki al-Kaida legfőbb vallási vezetője volt. Mashadani volt felelős az új tagok toborzásáért és a szervezet "médiaműveleteiért" is. Bizalmasa volt a június 7-én megölt Abu Muszab az-Zarkávinak, a szervezet korábbi fejének.

Az amerikai katonák meglátták egy autóban Mashadanit, amint két másik szélsőséges társaságában utazott a járművön a Bagdadtól 25 kilométernyire délre fekvő Juszufíja körzetében. Értesítették az amerikai légierő közeli alakulatát, és az csapást mért a gépkocsira.

Mashadani korábban (2004-ben) amerikai kézre került egyszer, de elengedték, mert az amerikai katonák akkor még nem látták világosan, kivel van dolguk.