Zarkavi megölésével az al-Kaidának is befellegzett?

2006.06.16. 11:44
Több mint 450 rajtaütést hajtottak végre Zarkavi múlt heti halála óta az amerikaiak és az irakiak. Az akciók során 104 terroristát megöltek, 759-et elfogtak, és rengeteg értékes dokumentumot is szereztek.

Hamarosan megsemmisíthetik az al-Kaida iraki csoportját, állítják amerikai és iraki illetékesek. A Guardian értesülései szerint az Abu Muszab az-Zarkavival, a terrorcsoport helyi vezetőjével végző légicsapás után a romok között értékes adatokra bukkantak a terrorszervezet felépítésével, tagjaival, működésével kapcsolatban.

Adatbánya

A Zarkavival végző múlt csüötörtöki támadás óta az amerikai és iraki biztonsági erők több mint 450 razziát hajtottak végre, szerdán hetvenezer rendfenntartó kezdett tisztogatásba Bagdadban. Ezek során az al-Kaida bázisairól, csapatmozgásairól is pontos képet kaptak, 104 terroristát megöltek, 759-et pedig letartóztattak.

Az al-Kaida felgöngyölítése egy Zarkavi rejtekhelyén talált pendrive adatainak megfejtésével kezdődött. A romok közt kutatva egy laptopot és több dokumentumot is találtak. "Igazi információs kincstárra bukkantunk" - magyarázta a Guardiannak Movafak ar-Rubaj iraki nemzetbiztonsági főtanácsadó. "Úgy hisszük, ez az al-Kaida végének a kezdete" - tette hozzá.

Az amerikaiak hasonlóan értékelik a fogást. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő szerint Irak 2003-as megszállása óta most van a legteljesebb képük az iraki lázadócsoportok működéséről. Találtak mobiltelefonokat, leveleket és haditerveket is.

Iráni-amerikai háborúban bíztak

Az egyik nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az al-Kaida az iraki síiták és az amerikai csapatok viszonyának megrontásán dolgozott, végcéljuk pedig egy iráni-amerikai háború kirobbantása volt, ami lehetőséget teremtett volna nekik a megerősödésre és az iraki hatalomátvételre. A dokumentumok hitelességét a Guardian független forrásból még nem tudta megerősítettni.

Egyelőre az sem biztos, hogy most valóban sikerült sebet ejteni a terroristákon. Az amerikai és iraki illetékesek a múltban már többször beszéltek az al-Kaidára mért döntő csapásról, de diadalittas bejelentéseiket a legtöbb esetben újabb terrorhullám követte.

Feltámadhatnak

Ez részben azért is lehet, mert az al-Kaida nem hagyományosan szervezett terrorcsoportként, sokkal inkább önálló csoportocskák franchise-aként működik, azaz azonos módszerek, azonos kommunikáció de autonóm tevékenység jellemzi őket.

A terroristák ráadásul most is gyorsan reagáltak Zarkavi halálhírére. Négy nappal a lefejezős teroristavezér halála után már meg is nevezték utódját, aki egy nap múlva már az amerikaiakat és a síitákat is fenyegette. Ráadásul a terrorszervezet sikerrel szított felekezeti harcokat, a szamarai Arany mecset felrobbantása óta állandósult az iszlám két nagy ágához tartozó csoportok háborúskodása.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön