Alfréd
-3 °C
3 °C

Schröder mégis lemondta olaszországi nyaralását

2003.07.09. 15:34
A német kancellár Itália helyett kénytelen Hannoverben tölteni rövidre szabott nyaralását, mivel meg akarja kímélni családját a politikai botránytól. Eközben két német miniszter Stefano Stefani olasz államtitkár lemondását követeli a német turistákat "lármás csőcseléknek" címkéző nyilatkozata miatt.
Úgy tűnik mégsem simulnak el olyan könnyen a második német-olasz botrány keltette hullámok.

Bár úgy volt, hogy Schröder mégis megy Olaszországba nyaralni, szerda délután lemondta a családjával az Olaszország középső részére, Marche régiójába tervezett utat. A rövidke pihenőt otthonában, Hannoverben fogja tölteni.

"Gerhard Schröder német kancellár nem kívánja további politikai vitáknak kitenni családját rövidre tervezett családi nyaralásáról." - jelentette be Béla Anda, kormányszóvivő.

Korábban csütörtökön a német kormány két minisztere is felemelte hangját a németeket ócsároló olasz államtitkár ellen.

Stefanit rúgják ki

A német turistákat szélsőséges megjegyzésekkel illető Stefano Stefaninak mennie kell, nyilatkozta két magas rangú német kormánytag, a belügyminiszter, Otto Schily valamint a gazdsági és munkaügyi miniszter Wolfgang Clement - jelentette a BBC.

"Ha én lennék az olasz kormány feje, ennek az embernek nem kéne többé bejárni a hivatalába." - mondta Schily, obszcénnak nevezve Stefani szavait.

Stefani lemondatására szólított fel a német Bild hasábjain Clement is. "Stefanit ki kéne vonni a forgalomból" - jegyezte meg a miniszter.

Stefano Stefani az olasz gazdasági minisztérium turizmusért felelős államtitkára a Padania című olasz lapban "lármás csőcseléknek" és "egytől-egyig egyformán hipernacionalista szőkéknek" nevezte a német látogatókat.

Több milliárd eurót hoznak

Stefani, aki a szélsőjobboldali párt, az Északi Liga tagja "az agyát csak spagettievésre" használja, vágott vissza a Bild a botrány kirobbanása után. Az újság emellett rámutatott, az Olaszországba érkező német turisták évente több milliárd eurót költenek el.

Schröder német kancellár korában azzal fenyegetőzött, hogy lemondja az idei nyárra tervezett olaszországi nyaralását, ha Rómában következmények nélkül maradnak az államtitkár szavai.

Verseny van a németekért

Ugyan Stefani nem kért bocsánatot hasonlóan főnökéhez, Silvio Berlusconi miniszterelnökhöz, de a kormány miniszterei elhatárolódtak az államtitkár kijelentéseitől, ezért csütörtökig úgy volt, Schröder mégsem mondja le itáliai pihenőjét, amely július közepén esedékes.

A turisztikai szektorban dolgozóknak most nagy fejtörést okoz a Stefani-ügy, attól tartanak ugyanis sokan lemondják olaszországi előjegyzéseiket.

"Az olaszoknak tudniuk kéne, hogy verseny van a német turistákért." - mondta Schily, és hozzátette - "Nem kell meglepődniük azoknak, akik sípcsonton rúgják és leköpik az embert, ha ez aztán nem vet jó fényt az országuk hírnevének."