Piroska
-1 °C
5 °C

Sugárfertőzött gyerekek Irak kifosztott atomerőművénél

2003.07.16. 13:04
Egyelőre tíz kiló urán és uránszármazék hiányzik a többtonnás készletekből Irakban. A Szaddám-rezsim bukása utáni fosztogatások során a Tuvaita erőmű létesítményeit is kipakolták a helyiek, a tartályokat ivóvíz tárolására használták.
Nem alkalmas atomfegyver előállítására az a tíz kilogrammnyi nyers urán és uránszármazék, ami egy Bagdad melletti nukleáris létesítményből tűnt el a háborút követő időszakban, állapította meg Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója abban kedden New Yorkban nyilvánosságra hozott jelentésében, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának továbbított.

Tíz kiló tűnt el

El-Baradei jelentése szerint az Irak elleni háborút követő néhány napban nagy mennyiségű nyers uránt, illetve kismértékben dúsított uránszármazékot loptak el, illetve hordtak szét a Bagdadtól tizenkilenc kilométerre délre lévő Tuvaita atomerőmű raktárából.

Az atomfegyverek idegen kezekbe kerülése szempontjából azonban az eltűnt urán mennyiség nem számottevő, hangsúlyozza a NAÜ főigazgatója.

Piszkos bombát lehet

Ez a kis mennyiség is alkalmas lehet viszont úgynevezett piszkos bomba összeállítására, amely a detonáció mellett radioaktív szennyeződéssel borítja be az érintett területet.

A raktárban több száz tonna természetes urán, illetve két tonna dúsított uránszármazék volt, és ebből a mennyiségből gyakorlatilag csupán tíz kilogrammnyi hiányzik, a többit megtalálták az erőmű, illetve a környező falvak területén széthordva, szétlocsolva és kiöntve.

A szervezet már figyelmeztetett

Pedig a NAÜ már áprilisban figyelmeztette a szövetséges erőket, hogy különösen fontos lenne a nukleáris létesítmények azonnali biztosítása. A NAÜ megfigyelőit csak június elején engedték be Irakba.

A Tuvaita erőmű az Irak elleni háborúban néhány napig őrizetlenül maradt, az amerikaiak ugyanis a létesítményt őrző iraki csapatok elmenekülése után április 7-ig egyáltalán nem őrizték az erőművet.

Ívóvíz az urántartályban

A környékbeli falvak lakói ezalatt az idő alatt kirabolták az épületet, az urántartályokat kiürítették - a tartályok tartalmának legnagyobb részét a NAÜ emberei megtalálták az intézmény területén a padlón kiöntve -, és a tartályokat ivóvíz tárolására használták.

A helyiek már betegek

A Reuters értesülése szerint számos szemtanú igazolta, hogy a Tuvaita erőmű környékén a falvakban a sugárzás okozta betegség tünetei jelentkeztek, főként gyermekeken.

Ennek ellenére az amerikai hadsereg nem engedélyezte a NAÜ-nek, hogy megvizsgálja a helyiek egészségügyi állapotát, és az erőmű létesítményeiben is korlátozta az ügynökség munkáját.

Már rendbe rakták a helyiségeket

A NAÜ alkalmazottai az urán zömét összegyűjtötték, de feltétlenül szükség van arra, hogy az amerikai hatóságok mindent megtegyenek a hiányzó radioaktív anyag felkutatására, még ha az nukleáris fegyver előállítására nem is alkalmas, hangsúlyozta el-Baradei.

A NAÜ főigazgatója jelentésében felkérte az amerikai hatóságokat arra is, hogy biztosítsák az iraki nukleáris létesítmények védelmét és sérthetetlenségét.