Nem tudta a belga himnuszt a leendő kormányfő

2007.07.24. 12:13
Alaposan leégette magát a belgiumi kormányfői poszt várományosa a hétvégén, amikor egy televízió unszolására a belga himnusz akarván elénekelni a franciába kezdett bele.

A flamand kereszténydemokraták elnöke, Yves Leterme a belga himnusz, a Brabanconne helyett a Marseilleise első strófáit kezdte el énekelni egy tévéstábnak, ráadásul mindezt a belga nemzeti ünnep után egy nappal tette.

Az RTBF televízió vasárnapi felvétele a videomegosztókra is felkerült, Leterme épp a reggeli mise előtt futott bele a fiaskóba.

Az ügy azért is kényes, mivel az utóbbi években ismét egyre nagyobb a széthúzás a flamand (holland nyelvű) és vallon (francia nyelvű) politikai erők és tartományok között, a kormányalakításról például még meg sem tudtak állapodni.

Leterme az interjúban nemcsak a himnuszt rontotta el, de a belga történelemmel sem volt teljesen tisztában, bár ez utóbbival a belga lakosság négyötödével osztozik.

Leterme a nemzeti ünnepet a belga alkotmány kihirdetésének évfordulójaként tartotta számon, holott július 21-én azt ünneplik Belgiumban, hogy I. Leopold személyében 1831-ban beiktatták az első belga királyt.

A flamand kereszténydemokraták egy hónappal ezelőtt nyerték meg a parlamenti választást, a 150 fős törvényhozásban 30 helyet szerezve meg.

Leterme kampányában nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy még több függetlenséget biztosítson az északi flamand és a déli vallon tartományoknak, bár a többi párt sem szállt síkra az egységes Belgium mellett.  • Hírek
  • Árfolyam