Adalbert
15 °C
21 °C

A CIA-nak nem tetszett a brit Irak-dosszié

2003.07.31. 12:43
Bár a Központi Hírszerzés (CIA) figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy sem a nigeri uránvásárlást, sem a 45 perces készültséget nem tartják megalapozottnak, ezt a britek nem vették figyelembe az Irak-dosszié összeállításakor. Mint a brit külügyminiszter, Jack Straw leveléből kiderül, a britek ennek ellenére hittek a maguk igazában.
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) annak idején figyelmeztette Nagy-Britanniát, ne használja az Irakkal szembeni érvelésben azt az elemet, hogy Bagdad szükség esetén 45 percen belül tömegpusztító fegyvert tud telepíteni, és jelezte azt is, nem osztja a véleményt, hogy Irak Afrikából próbált uránt vásárolni.

Straw levele a képviselőknek

Jack Straw külügyminiszter parlamenti képviselőknek írt levelében maga erősítette meg: a CIA még az előtt közölte a brit vezetéssel kételyeit Bagdad nigeri uránvásárlásának ügyében, hogy London bevette ezt a ma már elűzött iraki rezsim tömegpusztító fegyvereivel kapcsolatos dossziéjába.

Straw a The Times című lap ismertetése szerint a levélben hozzátette, hogy a brit vezetés megalapozottnak tartotta s bízott saját hírszerzési információiban, amelyek egy harmadik országtól, Olaszországtól származtak.

A népet is meg kell győzni

A brit sajtóban azt követően látott nyilvánosságot a külügyminiszteri levél, hogy Tony Blair miniszterelnök szerdai londoni sajtótájékoztatóján megvédte London Irakkal kapcsolatos politikáját.

Blair hangsúlyozta, hogy mivel Irak hosszú időn át nem teljesítette az ENSZ határozatait, és nem számolt el tömegpusztító fegyvereivel, országa helyesen és jogosan cselekedett Irakban. A kormányfő ugyanakkor elismerte: erről még meg kell győznie a brit népet.

A CIA a másik fő érvet sem helyeselte

A The Guardian című lap értesülése szerint a CIA azt is ellenezte, hogy a brit érvrendszerben helyet kapjon a 45 perces telepítési képességről szóló kitétel, amely az elmúlt hónapokban belpolitikai válságot indított el Nagy-Britanniában, és David Kelly védelmi minisztériumi tudományos tanácsadó öngyilkosságához vezetett.