Auguszta
-4 °C
2 °C

Bűzbombával a palesztin tömegek ellen

2004.08.25. 17:06
Az izraeli hadsereg újabban humánus fegyverekkel kísérletezik, az eddig alkalmazott gumilövedék ugyanis olykor halálos sebet ejthet. A tömegoszlatáshoz használt bűzbomba szaga a borzét utánozza, és öt évig megmarad a ruházatban.
Bűzbombát fejleszt ki az izraeli hadsereg a palesztin tömegtüntetések feloszlatásához, értesült a Reuters hírügynökség.

A bűzbombát, amely a büdös borz vészhelyzet esetén kibocsátott illatanyagának szintetikus utánzatát tartalmazza, az olykor kődobálássá súlyosbodó tiltakozó megmozdulások eloszlatására fejlesztették ki. A cél az volt, hogy a feloszlatott tüntetés résztvevői lehetőleg sérülések nélkül ússzák meg a beavatkozást. Az új fegyverről egy nemzetbiztonsági tisztségviselő számolt be szerdán.

A bűzös fegyvert annak az erőfeszítésnek a részeként fejlesztették ki, hogy lecseréljék a nem egyszer halálos sebesüléseket okozó gumilövedékkel.

A tesztek szerint az új eszköz, ami egyelőre nincs rendszeresítve, úgy működik, hogy egy bűzfelhőt bocsát ki olyan átható szaggal, ami öt évig is képes megragadni a ruhaanyagban.

Palesztin források szerint egy ilyen fegyver igen hatásos lehet a mélyen vallásos muszlimok ellen, akik nem imádkozhatnak szagló öltözetben, azaz kénytelenek lesznek kidobni az egyes tüntetésnél hordott ruháikat.

Tanklövedék üveggyapotból

Az izraeli hadsereget számos vád éri amiatt, hogy túlságosan erőszakos a palesztin felkelésekkel, tömegtüntetésekkel szemben, ezért nagy erőket fordítanak arra, hogy nem halálos fegyvereket fejlesszenek ki.

Ugyanezen okból áll még egyelőre fejlesztés alatt egy hasonlóképpen humánus fegyver, az üveggyapotból készült lövedék, amit tankból lőnének ki, és amely egy hatalmas durranáson kívül nem okozna sérülést.

Idén májusban legalább nyolc palesztin tüntető vesztette életét a Gázai övezetben, amikor egy tömegoszlatásra kirendelt tank rosszul célzott, és figyelmeztető lövésből származó a repeszek a tömegbe csapódtak.