Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Vádat emeltek Margaret Thatcher fia ellen

2004.08.25. 18:21
Az egykori brit miniszterelnök fiára dél-afrikai otthonában csaptak le, mert azzal vádolják, támogatott egy Egyenlítői-Guineában tervezett puccsot. Thatchert óvadék ellenében szabadlábon hagyták, de fokvárosi otthonát nem hagyhatja el. Az ügyben márciusban tartóztattak le több mint hetven fegyverest, köztük sok európait is.
A dél-afrikai rendőrség őrizetbe vette szerdán Fokvárosban Mark Thatchert, a volt brit miniszterelnök, Margaret Thatcher fiát. Az 51 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy részt vett az egyenlítői-guineai kormány megdöntésére irányuló összeesküvésben.

"Hiteles információnk és megbízható bizonyítékunk van arra nézve, hogy Mark Thatcher részt vett a puccskísérletben. Nem tűrjük, hogy ugródeszkaként használják a Dél-afrikai Köztársaságot más afrikai kormányok elleni összeesküvésekben" - mondta a hírt bejelentve a fokvárosi rendőrség szóvivője. Hozzátette: Thatcher, a gazdag üzletember pénzzel és tárgyi eszközök biztosításával járult hozzá a puccskísérlethez.

A nap folyamán egy fokvárosi bíróság vádat emelt Thatcher ellen a külföldi katonai segítségnyújtást szabályozó dél-afrikai törvény megsértése miatt. A bíró egyúttal úgy rendelkezett, hogy a vádlott szabadlábon védekezhet, amennyiben szeptember 8-ig kifizeti a 2 millió rand (297 ezer amerikai dollár) összegű óvadékot. Mark Thatcher már távozott is a börtönből, de fokvárosi lakását nem hagyhatja el a megszabott határidőig.

Az afrikai ország hatóságai március 7-én vették őrizetbe a zsoldosokat, s lefoglalták azt a Boeing 727-es repülőgépet, amelyen utaztak. Pár nappal később Egyenlítői-Guineában is őrizetbe vettek 15 embert, akikről azt állítják, hogy ők voltak az előőrs. Mindkét csoportban vannak dél-afrikai állampolgárok.

Az Egyenlítői-Guinea ezután köszönetet mondott Zimbabwénak, hogy segített elhárítani Teodoro Obiang Nguema elnökre leselkedő veszélyt.

A letartóztatottak között van egy, az SAS nevű brit különleges egység egykori tisztje is, Simon Mann, aki Mark Thatcher szomszédja volt Fokvárosban, és akit a fegyveresek vezetőjének tartanak.

Mindenesetre Mark Thatcher letartóztatása nem sokkal azután következett be, hogy Mann vallomást tett Zimbabwéban, írja a Guardian. Zimbabwéban hetven, míg Egyenlítői-Guinea fővárosában, Malabóban tizenkilenc személyt tartanak fogva.

Akár halálbüntetést kaphatnak

A malabói bíróságon, a vádlottak egyike, egy dél-afrikai fegyverkereskedő elmondta, a zsoldosok nem tudták, hogy miben vesznek részt, és az állítólagos tervről sem tájékoztatták őket. "Ártatlanok, akárcsak én" - jelentette ki Nick du Toit.

A vádlottakra, köztük európaiakra és dél-afrikaiakra várhatóan 86 év börtönbüntetés vár. Egy német állampolgárságú férfi már meghalt közülük, az Amnesty International szerint halálát kínzás okozta.

Egyenlítői-Guinea naponta 350 000 hordó olajat termel, ezzel pedig Afrika harmadik legnagyobb olajtermelője.

Malabo a brit és a dél-afrikai illetőségű Eli Calil olajkereskedőt és más külföldieket vádol azzal, hogy pénzelték az állítólagos puccskísérletet. Du Toit elmondása szerint a puccsot külföldiek pénzelték, és a száműzetésben lévő Severo Motó ellenzéki pártvezért akarták volna az elnöki székbe ültetni.

Malabo a hétfőn kezdődő tárgyalási napon bejelentette, keresik annak módját, hogy du Toit-t kivégezzék annak ellenére, hogy az ország ígéretet tett arra, nem hoznak halálos ítéletet. Ítélet szombatra várható.