Emőke
-4 °C
9 °C

Kiszabadították az álruhás brit katonákat Irakban

2005.09.19. 23:50
Brit katonák harckocsik bevetésével kiszabadították a brit katonai felderítés két álruhás ügynökét hétfő este a dél-iraki Bászrában, akiket a helyi hatóságok előzőleg őrizetbe vettek, mert tüzpárbajba keveredtek az iraki rendfenntartókkal; az ügynökök kiszabadítását a bagdadi brit nagykövetség is megerősítette.

A civil ruhás brit egy fehér, polgári rendszámú autóval közlekedett, s amikor a járőr közelebb lépett hozzájuk, egyikük rálőtt, közölte a bászrai kormányzóság. A rendőrség rövid tűzharc után elfogta őket. Két iraki életét vesztette.

"Nem árulták el, hogy milyen küldetésben vannak, mindössze annyit közöltek, hogy brit katonák és azt tanácsolták, hogy tevékenységükről a parancsnokukat kérdezzük meg" - mondta Abadi.

Egy iraki tisztségviselő szerint a helyi brit erők tájékoztatták őket, arról, hogy az elfogottak titkos küldetésen lévő katonák voltak, közölte továbbá, hogy egy iraki bíró megkezdte kihallgatásukat.

Ezt követően Mohamed al-Vali bászrai kormányzó közlése szerint az arab országba vezényelt brit haderő - erődemonstrációnak is beillő módon - legalább tíz harckocsit vetett be a két katona kiszabadítására. A harci járművek körülvették a bászrai központi fogházat, ahol az ügynököket őrizték; a harckocsik lerombolták az épület központi bejáratát, brit kommandósok pedig megostromolták az épületet és kiszabadították két társukat.

A fogházzal szemben lakó iraki televíziós operatőr arról számolt be, hogy a zűrzavart kihasználna mintegy 150 iraki őrizetes megszökött a börtönből.

Korábban egy sikertelen szabadítási akció során helyi tüntetők Molotov-koktélokkal és kövekkel dobáltak meg két brit harckocsit. Több helyi civil, illetve tankjaikat hátra hagyó brit katonák közül hárman, megsérültek.

A bagdadi brit nagykövetség szóvivője megerősítette, hogy a két felderítő társai segítségével visszanyerte szabadságát. A szóvivő részleteket nem közölt a "túszszabadításról" és azt sem erősítette meg, hogy a brit harckocsik lerombolták volna a börtönépület falát.

Bászra kormányzója "barbár agressziós cselekménynek" nevezte a történteket.

A helyzet már vasárnap óta feszült az arab ország második legnagyobb, síiták lakta városában, miután brit katonák őrizetbe vették a Mahdi Hadserege síita milícia egyik helyi vezetőjét, a fiatal radikális hitszónok Muktada asz-Szadr követőjét.