Ágnes
-1 °C
2 °C

Bíróságon a Mirror hamis fotóinak készítője

2004.10.07. 20:25
Hétfőn áll bíróság elé az a korábban Irakban szolgáló brit katona, aki az Abu Gréb-i botrány után a brit hadsereget is kínzásokkal hozta hírbe a Mirrornak küldött - utóbb kiderült, hamis - fotóival.
Hétfőn áll bíróság elé az a brit katona, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő készítette azokat az iraki foglyokat megszégyenítő brit katonákat ábrázoló fotókat, amiket a Mirror című bulvárlap közölt májusban, és később hamisnak bizonyultak, írja a Guardian.

Stuart McKenzie a Királynő Lancashire Ezredében szolgált Irakban tartalékos közkatonát azzal vádolja a brit katonai rendőrség, hogy ő készítette azokat a fotókat, amelyek egyikén egy brit katona megkötözött iraki fogolyra vizel.

A Mirror akkor szenzációsnak számító vezércikke nem sokkal azután járta be a világsajtót, hogy kirobbant az Abu Gréb-i botrány, amiben amerikai katonákról bizonyosodott be, hogy iraki foglyokat kínoztak, megaláztak, és előfordult, hogy ezzel a foglyok halálát okozták. Ebben az ügyben már többen bíróság előtt feleltek.

A naiv idióta

A képekről két hét alatt bebizonyosodott, hogy hamisak. Erre számos jel utalt, többek között a katonák felszerelése, uniformisa. Miután az újság címlapon kért bocsánatot az olvasóktól, kirúgták a lap főszerkesztőjét. Piers Morgan azóta sem ismerte el esetleges felelősségét, az Independentnek adott interjújában önmagátnak naiv idiótának nevezte.

Az újság egyébként addig váltig állította, hogy a felvételek valódiak. Véleménye csak azután változott meg, hogy többen felvetették, az eset könnyen az Irakban harcoló brit katonák életébe kerülhet, ha a brit közvéleménnyel ellentétben a szélsőségesek mégis valódinak gondolják azokat.